Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Spørgsmål og svar om vaccinationer i FMK

Sundhedsdatastyrelsen har lavet en Spørgsmål & Svar for vaccinationer i Fælles Medicinkort, som er rettet mod borgere, hvor du kan søge svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål.

Spørgsmål og svar om vaccination i FMK

 • Hvem har registreret vaccinationerne?

  De fleste vaccinationer er registreret på baggrund af vaccinationer registreret med oplysninger fra Sygesikringsregisteret fra 1996 og fremefter. Når du får en gratis vaccination hos lægen, typisk børnevaccinationer eller influenzavaccinationer indsender lægen oplysninger vedr. ydelsen til Danske Regioner (Sygesikringen) for afregning. 

  Nogle vaccinationer vil være fra den såkaldte Receptserver fra 2006 og fremefter. Så hvis en læge har skrevet en recept på en vaccination til dig, og du efterfølgende har købt og afhentet vaccinationen på apoteket, så er denne vaccination automatisk blevet registreret på dit vaccinationskort. Det betyder dog også, at hvis lægen har skrevet en recept ud til dig, der også omfatter vaccinationer til familiemedlemmer, vil disse vaccinationer være registreret hos dig. 

  Derudover kan vaccinationerne være registreret af din egen læge eller dennes personale. Det vil ske i forbindelse med besøget hos din læge. 

   
 • Hvad skal jeg gøre, hvis jeg finder en registreret vaccination, jeg ikke selv har registeret?
  Hvis du finder fejl i vaccinationer, som du ikke selv har registreret, kan du kontakte den læge, som har oprettet vaccinationen, da disse vaccinationsoplysninger kun kan rettes af en sundhedsfaglig person. 
 • Kan jeg selv registrere vaccinationer i Fælles Medicinkort?

  Ja, du har mulighed for selv at registrere tidligere vaccinationer, som ikke er registreret i Fælles Medicinkort. Hvis dine vaccinationer ikke fremgår af Fælles Medicinkort, kan grunden være, at de er givet før 1996, at vaccinationen er givet på et sygehus eller i udlandet eller, at du selv har betalt vaccinationen fx en rejsevaccination. 

  Vær desuden opmærksom på, at der kan gå op til tre måneder fra en vaccination, der er afregnet med Sygesikringen, er givet hos din læge til den vises i vaccinationsregisteret. 

  Vejledninger: 
  Sådan opretter du tidligere vaccinationer i Fælles Medicinkort (PDF) (egne vaccinationer)
  Sådan opretter du børnevaccinationer i Fælles Medicinkort (PDF) (dine børn)

   
 • Hvorfor kan jeg ikke se, hvor lang tid en vaccination varer?
  Under 'Vaccinationer' er der en kolonne, der hedder 'Varighed'. Ved registreringen af en vaccination kan din læge indtaste vaccinationens varighed. Hvis der står 'Ikke angivet' i kolonnen er varigheden ikke angivet. For nogle vaccinationer er det ikke være muligt at angive en varighed. Hvis du er i tvivl om varigheden, kan du spørge din læge. 
 • Hvordan printer jeg et vaccinationskort ud?

  Klik på knappen 'Udskriv vaccinationskort'. Dit vaccinationskort vil komme frem, klar til udskrift. 
  Hvis du ikke kan åbne dit vaccinationskort, har du muligvis ikke installeret Adobe Reader. 

  Hent og download programmet Adobe Reader

 • Hvad betyder det, at en vaccination kræver yderligere dokumentation?
  I visse tilfælde er et printet vaccinationskort fra FMK-online.dk ikke gyldig dokumentation i forbindelse med udlandsrejser. Det gælder vaccination mod Gul feber (uanset rejsemål) og meningitis 4 valent, som er en påkrævet vaccination ved pilgrimsrejser til Mekka i Saudi Arabien. I disse tilfælde skal du have det gule internationale vaccinationskort med.
 • Der er registreret en vaccination på mig, som er givet til et familiemedlem?

  Hvis de samme vaccinationer er registreret flere gange på den samme dag, kan det fx skyldes, at dine børns vaccinationer er registreret på dit navn og CPR-nummer.  En læge har mulighed for at rette oplysningerne, så vaccinationskortet kun afspejler dine vaccinationer.

 • Datoen for mine vaccinationer er ikke korrekte
  Vaccinationsoplysningerne fra Sygesikringen registreres altid, som givet om onsdagen i den uge, hvor vaccinationen er givet. En læge har mulighed for at rette oplysninger, så de afspejler de korrekte datoer. 
 • Ikke alle mine vaccinationer er registreret i Det Danske Vaccinationsregister

  Det Danske Vaccinationsregister indeholder oplysninger om alle vaccinationer, som din læge har afregnet med Sygesikringen fra 1996 og fremefter. 

  Der kan gå op til tre måneder fra en vaccination er givet, til den vises i vaccinationsregisteret. Forsinkelsen skyldes at oplysningerne fra Sygesikringen kun importeres til registeret hver tredje måned. 

  Børnevaccinationer, der mangler på et barns vaccinationskort, kan være registreret på en af forældrenes sygesikringskort og CPR nr., hvis enten forældrene har glemt barnets sygesikringskort til konsultationen, eller hvis forældrene endnu ikke havde fået barnets sygesikringskort ved konsultationen. Dette kan særligt gælde for børn født sidst i 90’erne.

 • Hvad er anbefalede vaccinationer?

  De anbefalede vaccinationer vil være planlagt af din læge. Det kan være vaccinationer fra børnevaccinationsprogrammet eller rejsevaccinationer.

 • Er Det Danske Vaccinationsregister en del af Det Fælles Medicinkort?

  Det Danske Vaccinationssystem og Det Fælles Medicinkort er to forskellige databaser og platforme. Man kan tilgå både Det Danske Vaccinationsregister og Det Fælles Medicinkort gennem FMK-online.dk.

Relateret indhold