Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Skal dine genetiske oplysninger kun bruges til egen behandling?

Dine genetiske oplysninger, som opbevares i Nationalt Genom Center, kan bruges til forskning, medmindre du beslutter, at de kun må bruges til behandling af dig selv og til formål, der har en umiddelbar tilknytning til din behandling.

Oprettelsen af et Nationalt Genom Center er en del af National Strategi for Personlig Medicin 2017-2020. I 2018 blev loven om oprettelsen af centret vedtaget. Loven betyder, at hvis du har fået foretaget en omfattende genetisk analyse (fx en helgenomsekventering), vil dine genetiske oplysninger blive opbevaret i en National Genomdatabase  i Nationalt Genom Center og kan herefter bruges som led i forskning eller patientbehandling.

Dine genetiske oplysninger, dit valg

Du kan frabede, at dine genetiske oplysninger, som opbevares i Nationalt Genom Center, anvendes til andre formål end din egen behandling og formål knyttet hertil. En forsker vil således være afskåret fra at anvende dine genom-oplysninger til et ikke-behandlingsrelateret formål (fx forskning eller statistik), hvis du ikke ønsker det.

Beslutningen herom sker ved at tilmelde sig Vævsanvendelsesregisteret via borger.dk/Nem-ID

Blanket til udskrift og indsendelse (PDF)

Du vil blive yderligere informeret og vejledt herom i forbindelse med dit samtykke til genomsekventering.

Du kan til enhver tid ændre din beslutning i Vævsanvendelsesregisteret.

Du kan læse mere om Nationalt Genom Center på www.ngc.dk