Behandlingstestamente

Du kan selv bestemme, om du ønsker livsforlængende behandling, genoplivning eller behandling med tvang i særlige situationer, ved at registrere dine ønsker i et behandlingstestamente.

Kontakt

Spørgsmål til registrering

Telefontid:
Tirsdag: 10-12
Torsdag: 10-12

Vores telefon holder sommerferielukket i uge 29. Sundhedsdatastyrelsen holder desuden lukket på helligdage, dagene op til påske, dagen efter Kristi Himmelfartsdag og dagene mellem jul og nytår.

E: sikkerpost_lob@sundhedsdata.dk T: 4035 9766
Sundhedsfaglige spørgsmål

Styrelsen for Patientsikkerhed

E: stps@stps.dk T: 7228 6600

Du har mulighed for at oprette et behandlingstestamente, hvor du kan registrere dine ønsker i forhold til livsforlængende behandling herunder genoplivning, i tilfælde af at du på et tidspunkt ligger for døden og ikke selv vil kunne give besked om, hvad du ønsker. Du opretter et behandlingstestamente ved at tilmelde dig Behandlingstestamenteregisteret.

Når du opretter et behandlingstestamente, giver det dig mulighed for at bestemme, hvad der skal ske i tre specifikke situationer:

  • Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge dit liv, men ikke vil betyde, at du får det bedre eller får lindret dine smerter.
  • Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig igen kommer til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt.
  • Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.

Inden du ligger for døden, kan du bestemme, om dine pårørende har det sidste ord i forhold til en eventuel beslutning om fravalg af behandling. De pårørende får kun det sidste ord, hvis du udtrykkeligt har skrevet det i behandlingstestamentet.

Du kan også bestemme, at du ikke ønsker at blive behandlet med tvang, hvis du engang i fremtiden fx bliver dement og ikke selv længere er i stand til at give samtykke til behandling.

Hvis du kommer i en situation, hvor du ikke ønsker, at dit behandlingstestamente skal gælde i netop det tilfælde, kan du tilbagekalde dit livs- eller behandlingstestamente. Det gør du ved at kontakte det sundhedspersonale, der behandler dig i det givne forløb. Hvis du ønsker helt at tilbagekalde et behandlingstestamente, kan du gøre det på sundhed.dk eller via blanket (se nedenfor).

Det kan være en god ide at fortælle din familie om din beslutning, da situationen kan ellers være svær for dine pårørende, hvis den pludselig opstår. Det kan også være en god ide at tale med din læge det.

Fra livstestamente til behandlingstestamente

Fra 1. januar 2019 er det ikke længere muligt at oprette et livstestamente, men hvis du har oprettet et livstestamente, vil det stadig være gældende. Et behandlingstestamente giver større mulighed for selvbestemmelse end et livstestamente, så hvis du allerede har et livstestamente og gerne vil have de nye muligheder, skal du oprette et behandlingstestamente. Livstestamentet bliver ikke automatisk omlagt til et behandlingstestamente.

Tilmelding til Behandlingstestamenteregisteret

Tilmelding via sundhed.dk

Du kan oprette, ændre eller tilbagekalde et behandlingstestamente og ændre eller tilbagekalde et livstestamente på sundhed.dk:

Tilmelding til Behandlingstestamenteregisteret via sundhed.dk

Tilmelding via blanket

Hvis du ikke kan bruge digital selvbetjening via sundhed.dk, kan du tilmelde dig ved hjælp af den blanket, der findes i pjecen ’En god afslutning på livet – Behandlingstestamente’, eller tilbagekalde et behandlingstestamente ved at udfylde blanketten til tilbagekaldelse. Blanketten downloades, udfyldes og indsendes til Sundhedsdatastyrelsen.

Blanket til tilmelding eller ændring af behandlingstestamente (PDF)

Blanket til tilbagekaldelse af behandlingstestamente (PDF)

Du kan ændre eller tilbagekalde et allerede oprettet livstestamente ved at downloade, udfylde og indsende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen:

Blanket til ændring eller tilbagekaldelse af livstestamente (PDF)

Mere om behandlingstestamente

På Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside kan du finde mere information om behandlingstestamente:

Om behandlingstestamente på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside