Antidepressiva

Sundhedsdatastyrelsen offentliggør tal og analyser om brug af antidepressiva.

Antidepressiv medicin anvendes ikke udelukkende ved depression. Det anvendes også ved andre psykiske lidelser som fx panikangst, social fobi, generaliseret angst, OCD, posttraumatisk stresstilstand og spiseforstyrrelser. Enkelte af midlerne anvendes desuden mod en bestemt slags smerter. Tallene for brug af antidepressiva kan derfor ikke tages som et udtryk for, hvor mange der behandles medicinsk for depression, da en betydelig del af brugerne formentlig vil være i behandling for andre lidelser.

Tal om antidepressiva

På Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside om lægemiddelstatistik, medstat.dk, finder du tal om antidepressiva:

Se tal om antidepressiva på medstat.dk

Mere om lægemiddelgruppen

  • Forbehold

    I tal og analyser fra Sundhedsdatastyrelsen om antidepressiv medicin, fjerner vi ofte N06AX12 (bupropion) fra ATC-gruppe N06A, da det i Danmark udelukkende er godkendt til brug ved rygeafvænning. 

    Nogle af lægemidlerne med ATC-kode N06AX21 (duloxetin) er kun godkendt til behandling af stressinduceret inkontinens hos kvinder. Det drejer sig om de lægemidler, der hedder Yentreve, mens de øvrige lægemidler med ATC-koden (Cymbalta og Xeristar) er godkendt til både depression, en bestemt type smerter og generaliseret angst. Man kan derfor overveje at fjerne enkelte af lægemidlerne i N06AX21 (men kun Yentreve, ikke de andre), hvis man skal lave en analyse på antidepressiva. Men da forbruget af Yentreve produkterne er noget lavere end de andre produkter, betyder det ikke så meget i det store billede, om man tager dem med eller ej. Det afhænger af den enkelte analyse.

    Som et grovere mål kan man også vælge at se på hele ATC-gruppe N06A. Som nævnt tidligere, er der alligevel en del andre anvendelser af antidepressiv medicin end depression. Lægemidler med bupropion og enkelte af lægemidlerne med duloxetin udskiller sig dog ved slet ikke at være godkendt til depression.

Mere om lægemidler