01.09.2017

Nemmere og mere sikkert at sende egne data

Forskerservice Klassisk udfases i løbet af 2018, og derfor arbejder vi på en ny service, som vil gøre det nemt og sikkert at sende egne data til Forskerservice.

Fra 2018 vil Forskerservice kun undtagelsesvist sende data direkte til forskerens arbejdsplads. I stedet vil data blive gjort tilgængelige på Forskermaskinen, hvor man som forsker så kan logge ind og arbejde med data.

Også når det gælder muligheden for at indsende egne data, er der ændringer på vej. Mange benytter sig i dag af muligheden for at sende egne data til Forskerservice for at få dem beriget med registerdata fra Sundhedsdatastyrelsen. Det er en omstændelig proces, for data skal lægges på et USB stik, krypteres og sendes til Forskerservice med posten. I september i år tager Forskerservice en ny service i brug, som vil gøre det nemt og sikkert at sende egne data ind.

”Det er en webbaseret løsning, så man skal ikke installere software på ens egen computer. Når data skal sendes, modtager man en mail med et link fra Forskerservice. Et klik på linket gør det muligt at uploade en fil via en browser,” forklarer specialkonsulent Lars Stehr Larsen fra Forskerservice og fortsætter: ”Både under forsendelsen og på serveren er data krypteret, så ud over at datamaterialet er nemt at håndtere, er der tale om en meget sikker løsning.”

Og netop sikkerhed har været et væsentligt argument for valget af løsning: ”Det er vigtigt, at håndteringen af data sker sikkert hele vejen og med størst mulig sikkerhed for, at fortroligheden om data bevares. Endelig skal man jo ikke glemme, at det også bliver væsentligt hurtigere at levere data til Forskerservice på denne måde, hvilket i sidste ende mindsker den samlede sagsbehandlingstid,” slutter Lars Stehr Larsen.

Fakta

- Fra september skal du uploade data til Forskerservice, hvis du vil have dem beriget med registerdata.
- Data krypteres under forsendelsen med en 128 bit kryptering og opbevares på serveren med en 256 bit kryptering.
- Data sendes direkte til en server i Sundhedsdatastyrelsen og kommer på intet tidspunkt ”op i skyen”.
- De filer, der sendes får et unikt registreringsnummer, som er specifikt for projektet.
- Data slettes automatisk fra opbevaringsserveren efter 30 dage.
- Upload kræver ikke installering af software, da det er en webbaseret løsning.