18.05.2017

Sundhedsdatastyrelsen udbreder dansk styringssystem til Kina

Sundhedsdatastyrelsens direktør, Lisbeth Nielsen, har netop underskrevet en samarbejdsaftale, hvor de danske sundhedsmyndigheder skal hjælpe med opbygningen af et fælles nationalt DRG-system i Kina.

Lisbeth Nielsen underskriver DRG aftale i Kina 3/5-2017
Sundhedsdatastyrelsens direktør, Lisbeth Nielsen, og direktør for NHDRC, Fu Wei, underskriver aftalen i Beijng, mens Kinas sundhedsminister, Li Bin, og vikarierende sundhedsminister Karen Ellemann bevidner.

Onsdag den 3. maj satte Sundhedsdatastyrelsens direktør, Lisbeth Nielsen, sin signatur på en vigtig samarbejdsaftale med de kinesiske myndigheder. Det skete samtidig med det danske statsministerbesøg i landet og fandt sted i Folkets Store Hal nær Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Underskriftsceremonien blev det officielle startskud på opbygningen af et fælles nationalt DRG-system i Kina, hvor man starter op med et pilotprojekt på sygehusene i tre byer inden for de kommende otte måneder.

Flere års arbejde

Kineserne har valgt Danmark som samarbejdspartner efter at have vurderet mulige samarbejder med en række andre lande.

Samarbejdet er blevet til på baggrund af flere års teknisk bistand til China National Health Development Research Center (NHDRC) om at bygge et DRG-system i Kina.

NHDRC gennemfører opgaver for det kinesiske sundhedsministerium og referer direkte til ministeriet.

At låne DRG-ideen fra Danmark

DRG står for Diagnostiske Relaterede Grupper og er en måde at gruppere patienter og deres indlæggelsesforløb på ifølge et særligt system, som bruges til økonomistyring samt som informations- og finansieringsredskab i det danske sundhedsvæsen – fx i kommuner, ministerier, styrelser, hospitaler og regioner.

Det er Sundhedsdatastyrelsens opgave at vedligeholde og udvikle DRG-systemet i Danmark.

I Kina ønsker NHDRC at implementere en kinesisk udgave af DRG-grupperingen og vil i pilotprojektet bl.a. benytte sig af et visuelt assisteret grupperingssystem, som er udviklet af de danske centrale sundhedsmyndigheder i samarbejde med IT-firmaet Rehfeld.

Planen er, at pilotprojektet skal lede til en udrulning af et nationalt kinesisk DRG-system for hele landet i løbet af de kommende 3-5 år. Det er desuden planen, at samarbejdet mellem de danske og kinesiske sundhedsmyndigheder vil fortsætte efter pilotprojektet.