01.11.2018

Ny afdeling styrker cybersikkerheden i sundhedsvæsenet

Frem til årsskiftet skal der nu laves en særlig strategi for cyber- og informationssikkerhed på sundhedsområdet

Kontakt

Spørgsmål om informationssikkerhed E: informationssikkerhed@sundhedsdata.dk

’Truslen om cyberangreb er ikke længere teoretisk’ konstaterede de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) for en måned siden. Omtrent samme konklusion er Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark nået frem til. I takt med den stigende digitalisering af sundhedsvæsenet og den konstante udvikling af cyberkriminalitet øges behovet for den stærkest mulige indsats for sikre sundhedsvæsenet på dette område. Og i dag søsættes Sundhedsdatastyrelsen en ny afdeling for Cyber- og Informationssikkerhed.

- Vi har altid været prioriteret informationssikkerhed højt og organiseret dette arbejde særskilt. Men i maj fik Danmark en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed, som imødegår udfordringerne på området. Samtidigt trådte EU's net- og informationssikkerhedsdirektiv (NIS) i kraft. Det har givet os nye opgaver og nye ressourcer til formålet. Så i dag opretter vi en ny afdeling, som kommer til at bestå af 12-14 årsværk, når alle stillinger er besat, siger vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen Flemming Christiansen.

- Den nationale cyberstrategi har fastsat, at der skal udarbejdes en særlig strategi for cyber- og informationssikkerhed på sundhedsområdet inden årsskiftet. Det bliver derfor naturligvis en meget central del af opgaverne for vores nye afdeling for Cyber- og Informationssikkerhed – allerede på denne side af årsskiftet, forklarer Flemming Christiansen og fortsætter:

- Det er i sagens natur for tidligt at sige så meget om strategien, før dette arbejde er færdigt. Men det handler naturligvis meget om, at sætte sundhedsvæsenet i stand til at forebygge ved for eksempel at finde og lukke eventuelle huller, så vi bliver mindre sårbare. Det handler om at overvåge og efterprøve sikkerheden. Og det handler om at arbejde med et overordnet beredskab og koordinere på tværs af sundhedssektoren og til andre særligt sårbare sektorer i samfundet.

 Læs 'National strategi for cyber- og informationssikkerhed'