13.04.2018

Speciallæger udskriver oftest børnenes første recept på psykofarmaka

En ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at speciallæger eller hospitalslæger opstarter de fleste børn i psykofarmaka i 2016

Sundhedsdatastyrelsen har kigget nærmere på børns køb af psykofarmaka. Psykofarmaka er en bred betegnelse for lægemidler, der anvendes til behandling af psykiske lidelser eller forstyrrelser.

Fald i børns brug af antidepressive- og antipsykotiske lægemidler

Siden 2011-2012 har der været et fald i antallet af børn, der indløser recept på antidepressive- eller antipsykotiske lægemidler. Børn, der får ADHD-medicin, har også stabiliseret sig siden 2011. Dog er der fra 2010 en stigning i børn, der indløser recept på beroligende lægemidler eller sovemedicin. Det skyldes, at det blev muligt at registrere forbruget af magistrelt melatonin fra 2011, og stigningen i denne gruppe er primært drevet af melatonin. Sundhedsdatastyrelsen monitorerer særskilt børns forbrug af sovemedicin inkl. melatonin.

Speciallæger opstarter oftest behandling med et nyt lægemiddel

De fleste børn, der opstarter behandling med psykofarmaka får udskrevet første recept af en speciallæge eller hospitalslæge. Børn, der opstarter et nyt antidepressivt lægemiddel eller ADHD-medicin, får oftest et lægemiddel, der er godkendt til børn, mens børn, der bliver opstartet i antipsykotiske lægemidler eller beroligede- og sovemedicin oftest får et lægemiddel, der ikke er godkendt til børn. Det sidste skyldes igen melatonin.

Dyk selv ned i tallene