02.01.2019

Behandlingstestamentet nu åbent for tilmelding

- Det giver borgerne større selvbestemmelse i livets sidste fase på en enkel måde, siger direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen

I går var ikke kun første dag i det nye år. Det var også første dag med et nyt Behandlingstestamente. Fra kl.18.00 blev der åbnet op for oprettelse af Behandlingstestamenter på den fællesoffentlige sundhedsportal Sundhed.dk og derigennem registreringen i Behandlingstestamenteregisteret hos Sundhedsdatastyrelsen.
Med Behandlingstestamentet kan du beslutte, at du ikke ønsker livsforlængende behandling som for eksempel genoplivning ved hjertestop i tre situationer: 
  • Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge livet og ikke gøre, at du får det bedre eller får lindret dine smerter. 
  • Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig vil komme til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt.
  • Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.
Juridisk bindende i modsætning til Livstestamente
- Behandlingstestamentet er en udvidelse af det hidtidige Livstestamente, som har eksisteret i en årrække. Behandlingstestamentet giver borgerne flere valgmuligheder end Livstestamentet og er i modsætning til Livstestamentet juridisk bindende, forklarer Lisbeth Nielsen, der er direktør for Sundhedsdatastyrelsen.
- Fra nu af kan der ikke længere oprettes Livstestamenter. Men Livstestamenter oprettet inden årsskiftet vil fortsat være gyldige.
Læs mere om Behandlingstestamentet