10.12.2019

Nye tal for medicinsalg i 2018: Færre bruger psykofarmaka

Statistikken over det samlede salg af lægemidler i Danmark er nu opdateret med tal for 2018. Den viser bl.a., at brugen af psykofarmaka er faldet de seneste år.

Sundhedsdatastyrelsens statistik over salget af lægemidler – medstat.dk – er netop blevet opdateret med de seneste tal, så nu kan der dykkes ned i brugen af lægemidler i 2018. Her ses det bl.a., at antallet af personer, der køber psykofarmaka på apoteket, er faldende. Når der ses på mængdesalget, har forbruget også været faldende siden 2011 og er uændret de seneste 2 år.

Psykofarmaka er lægemidler, der fortrinsvis gives mod psykiske lidelser, og i 2018 blev ca. 700.000 personer behandlet med et eller flere psykofarmaka. Det svarer til ca. 12 procent af befolkningen. Godt 400.000 personer brugte antidepressiva, og 275.000 brugte benzodiazepiner.

Antal personer pr. 1.000 indbyggere, der indløste mindst én recept på et lægemiddel i gruppen psykofarmaka

Kilde: medstat.dk, søgemoduler: Lægemiddelgrupper og ATC kode, Lægemiddelstatistikregisteret, Sundhedsdatastyrelsen.

Gennem årene er det benzodiazepiner og antidepressiva, der har stået for det største salg. Benzodiazepiner gives fortrinsvis mod angst, som beroligende og som sovemedicin, mens antidepressiva fortrinsvis gives mod depression og angst.

Mens der på den lange bane er blevet flere, der får antidepressiva, er brugen af benzodiazepiner faldet markant. Faldet skyldes en række initiativer for at nedbringe forbruget af benzodiazepiner, der startede tilbage i 1980’erne – en indsats, der fortsat pågår.

Flere bruger sovemidlet melatonin og ADHD-medicin

Den overordnede tendens i de seneste år til, at færre bruger psykofarmaka, skyldes et fald i brugere af antidepressiva og benzodiazepiner. Der er dog sket en procentvis stor stigning i antal brugere af ADHD-lægemidler og sovemidlet melatonin. Og hvor brugen af antidepressiva og benzodiazepiner, og til dels antipsykotika, stiger med alderen, bruges ADHD-lægemidler mest af børn og unge. Melatonin bruges oftest af ældre og børn og unge.

Psykofarmaka i medstat.dk’s lægemiddelgruppe er antipsykotika, ADHD-lægemidler, antidepressiva, melatonin, benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler, modafinil og amfetamin. Antal brugere af modafinil og amfetamin er ikke vist i figuren ovenfor, da det er meget få personer, der bruger disse lægemidler.

Se meget mere om salget af lægemidler i 2018 på medstat.dk