02.09.2020

Ved du, hvad dine sundhedsdata bruges til?

I dag lancerer Sundhedsdatastyrelsen en oplysningskampagne om sundhedsdata. Målet er at give danskerne indblik i, hvordan deres sundhedsdata bruges, og hvordan de bidrager til at skabe et godt og effektivt sundhedsvæsen.


I Danmark registreres oplysninger om dig og din behandling, hver gang du er i kontakt med sundhedsvæsenet. Det sker både, når du er hos lægen, på hospitalet, på apoteket og til tandlæge. De data ligger ikke bare og samler støv, men gør det muligt at sikre, at du får den bedst mulige behandling, og at vi kan udvikle et godt sundhedsvæsen. Direktør i Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen fortæller:

- Vi vil gerne give indsigt i, hvordan sundhedsdata er med til at skabe det velfungerende og moderne sundhedsvæsen, vi har i dag. Der indsamles data om os, fra vi bliver født, og til vi dør, og for nogle vil det måske komme som en overraskelse, hvor mange forskellige formål de bruges til.

Coronaepidemien er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at der indsamles data:

- Sundhedsdata har været helt afgørende for at kunne følge smittens udbredelse. Sundhedsdata er fx blevet brugt til at holde øje med, hvordan smitten spredes, hvem der bliver smittet, og hvem der ender med at blive alvorligt syge.

Sundhedsdatastyrelsens Forskerservice har i de sidste måneder modtaget mange ansøgninger fra forskere, der ønsker adgang til data fra Sundhedsdatastyrelsens registre for at kunne forske i COVID-19. Projekterne vil bl.a. undersøge konsekvenserne af COVID-19 for særlige grupper af patienter, fx kræftpatienter, lungesyge, gravide og mennesker med diabetes. På den måde vil vores sundhedsdata være med til at skaffe os ny og bedre viden om sygdommen og behandlingen af den.

- Vi vil gerne være åbne om, hvorfor sundhedsdata indsamles, og hvordan det foregår. Det handler om tillid. Når du går til lægen, og dine sundhedsdata registreres, skal du kunne gøre det med ro i sindet og med viden om, hvor stor en gavn de data gør, understreger Lisbeth Nielsen.

Fem animationsfilm om sundhedsdata

Sundhedsdatastyrelsens kampagne er bygget op omkring fem korte animationsfilm, der bl.a. fortæller om de unikke danske sundhedsregistre, hvordan vi passer på dine sundhedsdata, og hvordan dine og resten af danskernes sundhedsdata bruges til forskning og bidrager med værdifuld viden om årsager til sygdomme, og hvordan vi bedst behandler dem.

Filmene lanceres i dag, og vi sætter fokus på de enkelte film i løbet af de kommende uger. Udover på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside og LinkedIn, kan du også møde nogle af filmene her:

  • Sundhed.dk – hjemmeside, nyhedsbreve og sociale medier
  • Hospitalernes infoskærme
  • Regionernes nyhedsbreve og sociale medier
  • Praktiserende lægers og private klinikkers infoskærme

Læs mere på vores hjemmeside:

Sundhedsdata.dk/dinedata