Klar til registrering af coronavirus
Fremover kan sundhedspersonalet i det danske sygehusvæsen registrere eventuelle tilfælde af coronavirus i Sundhedsdatastyrelsens Landspatientregister. Koderne bruges bl.a. til fremtidige statistiske opgørelser, forskning og planlægning.
Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyste første gang omverdenen om corona-nCoV 12. januar. Små tre uger senere oprettede WHO en diagnosekode til brug for sundhedsvæsner verden over, til brug når patienter, der er smittet med virusset, bliver indlagt. Sundhedsdatastyrelsen følger derfor nu op og implementere den internationale kode og supplerer diagnosekoden med to underkoder, der gør det muligt på sigt at lave undersøgelser af, hvordan det nye virus påvirker det danske sundhedssystem.
- Vi har oprettet tre nye koder til brug i Landspatientregistret. Den ene kode bruges i de tilfælde, hvor en patient er indlagt til observation for smitte med coronavirus. De andre bruges i de tilfælde hvor patienten er smittet med coronavirus. Hhv. med, og uden lungebetændelse, fortæller Søren Bang, Læge i Sundhedsdatastyrelsen.
Et værktøj til fremtidig forskning, afregning og økonomisk planlægning
I Danmark er det Statens Serum Institut, der holder øje med udviklingen af eventuel smitte, og Sundhedsstyrelsen, der står for det nationale beredskab. Sundhedsdatastyrelsen opretter diagnosekoden, så det er muligt at trække data ud til fremtidig brug.
- Koderne bruges til statistik i eksempelvis epidemiologisk forskning, hvis der engang i fremtiden opstår interesse for at kigge tilbage på den nuværende situation. Derudover bliver diagnosekoder eksempelvis også brugt lokalt til planlægning på det enkelte hospital, forklarer Søren Bang.
WHO og diagnosekoder
Corona-nCoV er oprettet som nødkode i WHO. En nødkode er placeret i et særligt afsnit i diagnosekodesystem ICD-10. En nødkode oprettes, når der opstår et akut behov for at følge udviklingen af eksempelvis et meget skadeligt eller dødeligt virus eller en tilsvarende bakterieinfektion. Det er yderst sjældent, at der oprettes nødkoder. Sidst det skete, var da zikavirus begyndte at sprede sig Mellemamerika i 2016.
- I Danmark er de nye koder dog placeret i de passende grupper under virusinfektion, da vi har muligheden for at gøre det, fortæller Søren Bang.