30.04.2020

Samarbejde om Covid-data til forskning

Interessen for COVID-19 og konsekvenserne af den igangværende epidemi er stor. Derfor etablerer Sundhedsdatastyrelsens Forskerservice og Statens Serum Institut nu en løsning, der letter serviceringen af forskere, som har behov for COVID-19 data til deres forskning.

Lige nu arbejder forskere på højtryk for at få viden om den nye coronavirus, Covid-19 og udvikling af en behandling. Derfor er data fra SSI’s overvågning af COVID-19 af særlig interesse. De centrale data i overvågningen er data på personer testet for COVID-19, både dem der er fundet positive, og dem der er testet negative. Data er baseret på prøvesvar fra de mikrobiologiske afdelinger og fra SSI´s laboratorium, som indhenter dem via Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa).

Samarbejdet mellem SSI og Sundhedsdatastyrelsens Forskerservice betyder, at hvor forskere tidligere skulle indhente relevante COVID-19 data to steder, kan de nu få adgang via Forskerservice.

Dataadgang via Forskerservice

Målet med samarbejdet er hurtigst muligt at være klar med et set-up, hvor forskerne kan ansøge om data via Forskerservice. Det vil samtidig være en løsning, hvor man får adgang til data, der løbende opdateres.

- Samarbejdet med SSI er en naturlig forlængelse af det arbejde, vi ellers udfører, siger sektionsleder i Forskerservice, Vibeke Gaardsholt, og fortsætter:

- Hvis man ønsker adgang til SSI’s overvågningsdata for COVID-19 testede personer, skal man ansøge Forskerservice på sædvanlig vis. Det er vigtigt, at det fremgår klart i ansøgningen, at der er tale om et projekt vedrørende COVID-19 data. I de tilfælde vil vi nemlig hastebehandle ansøgningen. 

Stor interesse

- Interessen for data til forskning i COVID-19 er meget stor og for at kunne håndtere de mange henvendelser fra forskere, som ønsker adgang til disse overvågningsdata, har vi indledt et samarbejde med Forskerservice hos Sundhedsdatastyrelsen, hvor vi trækker på deres erfaring og rutine i at behandle ansøgninger og give adgang til data, udtaler Marianne Voldstedlund, Sektionsleder i Dataintegration og Analyse, fra SSI.

Klar i starten af maj

Det er målsætningen for samarbejdet at være klar med et set-up, hvor forsker kan ansøge om data via Forskerservice fra den 5. maj. Det vil samtidig være en løsning, hvor man får adgang til data, der løbende opdateres.