15.06.2020

Dosisdispensering af medicin bliver meget lettere

Det bliver nemmere og mere overskueligt for lægerne at ordinere dosispakket medicin, når de 15. juni 2020 kan klare det i det Fælles Medicinkort.


Medicin pakket i doseringsposer kan være en stor hjælp for borgere, der er i stabil medicinering, og som har brug for støtte til at tage deres medicin rigtigt. Men siden det blev muligt at ordinere dosispakket medicin i 2001 har brugen været faldende:

- Undersøgelser viser, at patienterne bliver bedre medicineret, når de modtager dosisdispenseret medicin. Men brugen er faldet – formentlig fordi lægerne har oplevet det som en lidt bøvlet proces, fortæller teamleder i Sundhedsdatastyrelsen, Lars Seidelin Knutsson. - Den udvikling skal den nye funktion i medicinkortet gerne være med til at vende.

Mere sikkert for patienterne

Det er vigtigt, at det altid er den rigtige medicin, der er pakket til patienterne. Med den nye funktion i det Fælles Medicinkort (FMK) sker ændringer af lægemidler og doseringer til dosisdispensering direkte i FMK, og alle sundhedspersoner vil kunne se præcist, hvad borgeren får af dosisdispenseret medicin, og hvornår eventuelle ændringer vil slå igennem. Med den gennemsigtighed for sundhedspersoner og læger bliver det også mere sikkert for patienterne at få deres medicin pakket i doser direkte fra apoteket.

Fordelene ved den nye funktion er bl.a.:

  • Alle sundhedspersoner kan se dosisdispenseringskortet
  • Man kan se perioden for dosisdispensering og frist for ændring
  • Enhver justering vil fremgå på kortet
  • Lægen kan sætte i bero og genoptage i eget system
  • Egen læge får automatisk påmindelse om receptfornyelse.

Funktionen letter også apotekets opgaver med dosispakket medicin. Som læge kan du se, hvornår apotekets tidsfrister er, hvis der er behov for at lave ændringer til ordinationen. FMK sender også en påmindelse til egen læge om fornyelse af dosisrecepten, ca. fire uger før dosisrecepten udløber. Så undgår apoteket at skulle kontakte lægen, når dosisrecepten er ved at udløbe.

Læs mere, og find vejledninger om den nye funktion i FMK