14.12.2023

Ny app samler sundhedsfaglig viden til gravide

Kommende forældre og andre interesserede kan nu finde viden om graviditet og fødsel ét sted. På sigt skal appen Min Graviditet også rumme selve vandrejournalen.

Som kommende forælder kan det være svært at overskue den store mængde information, der i dag findes om graviditet. Samtidig kan det være svært at vurdere, hvor troværdig informationen er.

Det problem løser den nye app Min Graviditet, der samler information fra de danske sundhedsmyndigheder og viser information, der er relevant, dér hvor man er i sin graviditet.

- Nu bliver der et sted, hvor man kan finde opdateret og troværdig viden. Det vil gøre det lettere at være gravid – og det er samtidig første skridt til også at udskifte vandrejournalen af papir med en mere moderne løsning, siger Søren Jakobsen, som er teamleder for den fælles graviditetsmappe i Sundhedsdatastyrelsen.

Hent Min Graviditet til iPhone i App Store
Hent Min Graviditet til Android i Google Play

Appen Min Graviditet

Over 400 artikler

Alt materiale i appen bliver løbende valideret af Sundhedsstyrelsen og er samtidig skrevet, så det er til at forstå for almindelige mennesker.

- Der er jo mange fagtermer i sundhedsvæsenet, men vi har målrettet materialet til gravide bredt, så vi er sikre på, at det kan bruges af så mange som muligt, siger Søren Jakobsen.

I appen kan man gå på opdagelse i over 400 korte artikler fordelt på 13 generelle emner om alt fra graviditetens udvikling og kroppens forandringer, fødsel, familiedannelse og livet med et spædbarn.

Derudover kan den gravide registrere sin terminsdato og så få målrettet information uge for uge om, hvad der sker i graviditeten, og hvor langt fosterets udvikling er.

Det er ikke meningen, at appen skal erstatte kontakt med sundhedsfaglige om graviditeten.

- Appen er et supplement til den gravides dialog med sine sundhedsfaglige kontakter under forløbet. Men det er klart, at vi håber, at den nye adgang til troværdig viden også vil være med til at give bedre samtaler undervejs, siger Søren Jakobsen.

Afløser for vandrejournalen

Appen Min Graviditet er et produkt af det nationale projekt 'Digital løsning til graviditetsforløb', der har til formål at digitalisere vandrejournalen, der er den gule kuvert, som gravide i dag bliver udstyret med til papirer om deres forløb.

Den del af projektet er nu så langt, at parterne vil implementere datadeling i løbet af 2025. Når denne datadeling er på plads, udvides funktionerne i Min Graviditet, så den gravide kan følge sine oplysninger på tværs af egen læge, fødested og sundhedspleje direkte i appen. Appen bliver dermed en afløser for den gule kuvert, som har fulgt danske gravide i over 40 år.

- Den fysiske vandrejournal var en god løsning til sin tid. Men det er klart, at vi glæder os til at kunne tilbyde en lidt mere tidssvarende løsning, siger Søren Jakobsen.