Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Indberetning af dødsattester

Siden 2007 har det været obligatorisk for læger at indberette dødsattester elektronisk. Den elektroniske indberetning kan foregå via Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI), som her er beskrevet i forskellige vejledninger og vores 'Spørgsmål & Svar'.

Kontakt

Dødsattest - Spørgsmål om klinisk indhold E: d-kodning@sundhedsdata.dk

Den elektroniske dødsattest kan indberettes ved hjælp af SEI. Du kan downloade systemet fra siden om SEI her på sundhedsdatastyrelsen.dk, hvor du også kan finde en installationsvejledning.

Læs mere om download og installation af SEI

Desuden skal man bruge en digital signatur. Vejledning og rådgivning herom fås hos NemID som udsteder den digitale signatur.

Sundhedsdatastyrelsen anbefaler, at man benytter en medarbejdersignatur for sundhedsfaglige, som også kan benyttes på sundhed.dk, dog kan den personlige signatur også benyttes af læger i arbejdssituationer uden tilknytning til hverken praksis eller sygehus.

Den digitale signatur kan være installeret på den enkelte computer, men der er også andre løsninger, for at flytte signaturen rundt mellem arbejdspladser.

Når man har installeret SEI, skal man oprettes som bruger. Det gøres ved at klikke på knappen 'Opret bruger' første gang, man åbner programmet. Når man er blevet oprettet i systemet, modtager man en mail med forklaring på, hvordan man logger sig på første gang.

Det er ikke obligatorisk at benytte SEI til den elektroniske indberetning, men programmet stilles gratis til rådighed af Sundhedsdatastyrelsen, og er en umiddelbart tilgængelig løsning. Det er dog også muligt at tilpasse eksisterende systemer, så de kan indberette dødsattester.

Læs om tilpasning af systemer i Sundhedsdatastyrelsens Installationsvejledning (PDF)

Links

Spørgsmål og svar om dødsattesten

 • Hvordan udfylder jeg attesten?

  Har du brug for hjælp til at bruge den elektroniske dødsattest, kan du følge linket til brugervejledning i pdf-format i boksen til højre. Du kan også udskrive vores lille folder om den elektroniske dødsattest, som ligeledes findes i boksen til højre. For det medicinske indhold kan du vælge vejledning til angivelse af dødsårsager. Der er også for det medicinske indhold en pdf-vejledning at finde til højre.

  Har du problemer med at udfylde attesten eller forstå vejledningen, er du velkommen til at kontakte Statens Serum Institut. Har du problemer med det kliniske indhold, kan du stille spørgsmål via mail til d-kodning@sundhedsdata.dk.

  De særlige regler for selve indholdet af dødsattesten kan findes i den officielle vejledning om udfyldelse og indberetning af dødsattester.

   

 • Hvad, hvis jeg har indberettet et forkert CPR-nummer og skal annullere jeg dødsattesten?

  Har du ved en fejl indberettet en dødsattest med et forkert CPR-nummer, skal du annullere denne attest hurtigst muligt.

  • Gå ind under 'Sendte skemaer' i SEI og marker den attest, du vil annullere
  • Tryk på ikonet for at annullere attesten
  • Indberet derefter en ny attest med det korrekte CPR-nummer 

   

  Se detaljeret beskrivelse af annullering af dødsattest i brugervejledningen for elektronisk dødsattest.

  Hvis du har brug for hjælp i forbindelse med annulleringen så kontakt venligst vores personsupport på telefon: 32 68 39 00.
  Du skal også kontakte Kirkeministeriet, der er ansvarlig for personregistreringen i CPR, for at gøre opmærksom på fejlindberetningen. Kirkeministeriets personsupport kan kontaktes på telefon: 70 20 25 35 (Tryk 2) eller mail itk-p-support@km.dk.

   

 • Hvad er sammenhængen mellem den elektroniske dødsattests side 1 og begravelsesmyndighedernes sagsbehandlingssystem?
  Siden juni 2013 modtager begravelsesmyndighedernes sagsbehandlingssystem PersonSAG dagligt oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen om de side 1-dødsattester, der er indberettet elektronisk til Sundhedsdatastyrelsen. Udvalgte oplysninger fra side 1-dødsattesten danner grundlag for begravelsesmyndighedens registrering af dødsfaldet.
 • Hvordan med brug af ICD-10-koder?

  I de felter i SEI hvor der skal angives dødsårsager, kan man søge på tekst. Hvis man indtaster en stump tekst, vil man kunne vælge mellem alle de diagnoser, der indeholder denne tekststump. Herefter giver systemet ICD-10-koden.

  Ønsker man et fuldstændigt overblik over diagnoserne i dødsattesten, kan det findes i diagnosebrowseren for dødsattesten.

  Vi arbejder løbende med at udvide søgemulighederne i diagnoselisten, så det bliver så let som muligt at finde diagnoserne.

 • Hvad med side 1 til de pårørende og bedemand - og ligsyn, hvor der ikke er en pc?

  Dødsattestens side 1 skal nu findes både i en papirversion og i en elektronisk version. Papirversionen udstedes i forbindelse med ligsynet, hvor den bliver underskrevet og følger med afdøde som vanligt. Den elektroniske version skal efterfølgende indberettes til Sundhedsdatastyrelsen.

  En papirversion af side 1 kan enten printes fra SEI eller fra siden her, se under 'printversion af dødsattestens side 1 (PDF)'.

 • Hvad med attester, hvor side 2 skal udfyldes af egen læge?

  Bliver side 1 udfyldt af en vagtlæge eller en hospitalslæge, mens side 2 udfyldes af egen læge, skal man ikke som tidligere fremsende side 2 til egen læge.

  Den elektroniske side 1 skal indberettes til Sundhedsdatastyrelsen, som sender anmodning om udfyldelse af side 2 til egen læge.

 • Hvad, hvis vi er flere der skal arbejde sammen?

  Det er muligt at installere SEI på netværk med flere brugere eller lade data for flere brugere ligge på ét sted.

  Læs mere om installation af SEI på netværk (PDF)

  Det er også muligt at lade eksempelvis en sekretær udfylde en attest, som senere bliver afsendt, og dermed signeret, af en læge. Det kræver blot, at sekretærens digitale signatur er en medarbejdersignatur.