Indberetning af dødsattester

Det er obligatorisk at indberette dødsattester elektronisk. Den elektroniske indberetning kan foregå via Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI2).

Kontakt

Om dødsattest og indberetning

Telefontid:
Mandag til fredag kl. 9-12

Telefonen er lukket alle helligdage.

Mandag d. 22. august og fredag den 26. august 2022 holdes der ekstraordinært lukket.

E: doedsattest@sundhedsdata.dk T: 3268 8350

Den elektroniske dødsattest skal indberettes ved hjælp af SEI 2.

Tilgå SEI2 indberetningssystem via sei2.sundhedsdata.dk 

Der skal bruges en digital signatur for at logge ind.
NemID udsteder den digitale signatur. Vejledning og rådgivning herom fås hos NemID.

Se en kort video om, hvordan du tilgår SEI2, samt hvordan SEI2 er opbygget

Sundhedsdatastyrelsen anbefaler, at man benytter en medarbejdersignatur for sundhedsfaglige, som også kan benyttes på sundhed.dk,.

Den digitale signatur kan være installeret på den enkelte computer, men der er også andre løsninger, for at flytte signaturen rundt mellem arbejdspladser.

Når du har klikket på linket, åbnes et nyt billede i din browser, hvor du skal logge på med din nøglefil (medarbejdersignatur) og den samme adgangskode, som du plejer. Du skulle nu kunne se et billede hvor der bl.a. står mine bakker og opret skemaer.
Hvis du ikke får det billede frem, skal du klikke på anmod om brugerroller, og anmode om at kunne indberette dødsattest side 1 og dødsattest side 2.

Læs om tilpasning af systemer i Sundhedsdatastyrelsens Installationsvejledning (PDF)

Dødsårsagsregistrering i forbindelse med COVID-19

Fra og med 1. juli 2020 anvendes WHO's ICD-10-koder i tilfælde, hvor afdøde har kliniske symptomer på COVID-19:

U07.1 – ”COVID-19, virus identificeret” - bruges, hvor der foreligger en positiv laboratorietest.

U07.2 – ”COVID-19, virus ikke identificeret” - bruges, hvor laboratoriebekræftelse ikke er entydig eller tilgængelig.

Se de nye retningslinjer under 'Vejledninger til indberetning' nedenfor.

Links

Spørgsmål og svar om dødsattesten

 • Hvordan udfylder jeg attesten?

  Har du brug for hjælp til at bruge den elektroniske dødsattest, kan du følge linket til ’Brugervejledning til indberetning af den elektroniske dødsattest’ i pdf-format herover.

  Har du problemer med at udfylde attesten, at forstå vejledningen eller spørgsmål til det kliniske indhold, er du velkommen til at kontakte Sundhedsdatastyrelsen, se vores kontaktoplysninger ovenfor.

  De særlige regler for selve indholdet af dødsattesten kan findes i 'Principper og vejledning i registrering af dødsårsager og andre kliniske oplysninger i dødsattesten' herover.

 • Hvad hvis jeg har indberettet et forkert CPR-nummer og skal annullere dødsattesten?

  Har du ved en fejl indberettet en dødsattest med et forkert CPR-nummer, skal du annullere denne attest hurtigst muligt.

  • Gå ind i mappen 'Indberettet' i SEI, og åbn den attest, du vil annullere (ved at klikke på Skema nummer).
  • Tryk på 'Annullér' øverst på siden for at annullere attesten.
  • Indberet derefter en ny attest med det korrekte CPR-nummer.

  Se detaljeret beskrivelse af annullering af dødsattest ovenfor i ’Annullering af indberettet dødsattest på forkert person’ 

  Hvis du har brug for hjælp i forbindelse med annulleringen så kontakt os venligst hurtigst muligt. Se vores kontakt oplysninger ovenfor. 

  Uden for normal åbningstid kan vores personsupport kontaktes på telefon: 3268 3900. Du skal også kontakte Kirkeministeriet, der er ansvarlig for personregistreringen i CPR, for at gøre opmærksom på fejlindberetningen. Kirkeministeriets personsupport kan kontaktes på telefon: 7020 2535 (tryk 2) eller mail, itk-p-support@km.dk

 • Hvad er sammenhængen mellem den elektroniske dødsattests side 1 og begravelsesmyndighedernes sagsbehandlingssystem?
  Siden juni 2013 modtager begravelsesmyndighedernes sagsbehandlingssystem PersonSAG dagligt oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen om de side 1-dødsattester, der er indberettet elektronisk til Sundhedsdatastyrelsen. Udvalgte oplysninger fra side 1-dødsattesten danner grundlag for begravelsesmyndighedens registrering af dødsfaldet.
 • Hvordan med brug af ICD-10-koder?

  I de felter i SEI hvor der skal angives dødsårsager, kan man søge på tekst. Hvis man indtaster en stump tekst, vil man kunne vælge mellem alle de diagnoser, der indeholder denne tekststump. Herefter giver systemet ICD-10-koden.

  Ønsker man et fuldstændigt overblik over diagnoserne i dødsattesten, kan det findes i diagnosebrowseren for dødsattesten.

  Vi arbejder løbende med at udvide søgemulighederne i diagnoselisten, så det bliver så let som muligt at finde diagnoserne.

 • Hvad med side 1 til de pårørende og bedemand - og ligsyn, hvor der ikke er en pc?

  Dødsattestens side 1 skal nu findes både i en papirversion og i en elektronisk version. Papirversionen udstedes i forbindelse med ligsynet, hvor den bliver underskrevet og følger med afdøde som vanligt. Den elektroniske version skal efterfølgende indberettes til Sundhedsdatastyrelsen.

  En papirversion af side 1 kan enten printes fra SEI eller fra siden her, se under 'printversion af dødsattestens side 1 (PDF)'.

 • Hvad med attester, hvor side 2 skal udfyldes af egen læge?

  Bliver side 1 udfyldt af en vagtlæge eller en hospitalslæge, mens side 2 udfyldes af egen læge, skal man ikke som tidligere fremsende side 2 til egen læge.

  Den elektroniske side 1 skal indberettes til Sundhedsdatastyrelsen, som sender anmodning om udfyldelse af side 2 til egen læge.

 • Hvad hvis vi er flere, der skal arbejde sammen?

  I forbindelse med udfyldelsen af dødsattestens side 1 har man mulighed for at angive, at side 2 udfyldes af 'en anden læge' uden nærmere specificering. Ens kollega skal derefter blot logge ind på SEI2 med sin egen digitale signatur og indberette side 2. Der skal ikke foretages nogen henvisning eller kobling udover anvendelsen af samme CPR-nummer på de to sider.