Vejledning til LabTerm søgning

Der findes forskellige muligheder for at søge NPU-koder i LabTerm databasen. Derudover kan der anvendes forskellige hjælpefunktioner i søgningen.

Kontakt

NPU terminologi - Dansk Release Center E: labterm@sundhedsdata.dk

NPU-koder kan udsøges i databasen på mange måder; man kan bruge kodeværdier, nationale kortnavne, synonymer eller systematiske udtryk, og alle søgekriterier kan kombineres.

Simpel søgning

Skriv en NPU kode i kodefeltet, og/eller eller en tekststreng i feltet 'Synonym eller komponent'. Tryk 'Søg'.
Der kan søges på dele af både koder og navne, fx 'DNK' eller 'reaktion'. Der behøver ikke indsættes 'wildcards' som * eller ?.

Avanceret søgning

Her kan NPU koderne specificeres udfra de dele, de er sammensat af.
Også her kan der søges på delstrenge, fx 'globin'. Kriterier under 'Simpel søgning' og 'Avanceret søgning' kan kombineres frit.

 • Systemet (forkortet, fx Csv, P eller Ledv) 
 • Komponenten (uforkortet, fx Hæmoglobin, Salmonella). Hvis komponenten er et kemisk stof med et præfiks, fx 'beta-N-Acetylhexosaminidase', kan der søges på præfikset 'beta-N' i det separate felt 'Præfix'. 
 • Egenskabsarten (forkortet, fx 'stofk.', 'vol.fr.', 'massefr.') 
 • Enheden (forkortet, fx 'mmol/l', 'µg/l'). På de fleste tastaturer kan tegnet 'µ' skrives med kombintionen 'Alt Gr + m'.

Læs mere om LabTerm søgevejledning

 • Hjælpefunktioner
  Der er blå hjælpeknapper til alle felter. De åbner en hjælpetekst i et 'Lookup' vindue. Det er hensigtsmæssigt at lukke 'Lookup' vinduet efter hvert opslag i hjælpefunktionen, da vinduet ellers bliver liggende usynligt nede på proceslinjen.
 • Udskriv eller download oplysninger

  En udskrift af informationerne på en side dannes ved at 'højreklikke' med musen på siden, og vælge 'Udskriv' - evt. 'Vis udskrift' - fra den viste menu. Siden udskrives uden den blå venstrekolonne.

  Et udtræk af koder fundet ved hjælp af søgefunktionen kan downloades som en .csv fil.

  Læs om download LabTerm NPU

 • Supplerende kriterier
  Hvis intet andet specificeres, søges i alle aktive koder. Men både simpel og avanceret søgning kan kombineres med supplerende kriterier, fx søgning efter koder der udgivet/ændret i en given periode, eller kun i udgåede koder.

Filer

NPU brugermanual

Om NPU terminologien - den praktiske brug og den teoretiske baggrund

Labterm.dk