Laboratoriedatabasen

Sundhedsdatastyrelsen administrerer Laboratoriedatabasen, der indeholder oplysninger om laboratorieundersøgelser foretaget på landets store klinisk biokemiske og immunologiske laboratorier.

Kontakt

Når patienter får taget en biokemisk eller immunologisk prøve i forbindelse med undersøgelse eller behandling, analyseres prøven i et laboratorium, så resultatet af analysen kan bruges i forbindelse med udredning eller videre behandling. 

De klinisk biokemiske laboratorier undersøger fortrinsvis blod, urin, ledvæsker og spinalvæsker med det formål at forebygge, diagnosticere og kontrollere behandling af sygdomme. De klinisk immunologiske laboratorier laver blandt andet blodtypebestemmelse og undersøgelser af blod ved fx graviditet, immunsygdomme og visse infektioner.

Laboratoriesvarene samles i ’Den Nationale Labdatabank’. Patienter kan tilgå deres prøvesvar via Sundhed.dk, mens sundhedsfaglige kan tilgå prøvesvar på Laboratoriesvarportalen. Udover laboratoriesvaret registreres også andre oplysninger vedrørende laboratorieanalysen, herunder blandt andet tidspunkt og lokation for prøvetagningen.  

Oplysninger om laboratorieundersøgelserne overføres dagligt fra Den Nationale Labdatabank til Sundhedsdatastyrelsens Laboratoriedatabase.  Fra Laboratoriedatabasen indlæses ugentligt en del af data, som er relevant til brug for forskning, til Laboratoriedatabasens Forskertabel. 

Formålet med Laboratoriedatabasen og Laboratoriedatabasens Forskertabel er at bidrage med data til blandt andet overvågning af sygdomme samt forskning i forebyggelse, diagnostik og behandling af sygdomme.

Mere om Laboratoriedatabasen

 • Data fra Laboratoriedatabasen

  Laboratoriedatabasen opdateres dagligt og indeholder detaljerede oplysninger om laboratorieundersøgelser foretaget på landets større klinisk biokemiske og kliniske immunologiske laboratorier. Udover den daglige overførsel af aktuelle laboratoriedata fra Den Nationale Labdatabank er der også indhentet historiske laboratoriedata fra flere regioner og flere af de tidligere amter.

 • Data fra Laboratoriedatabasen til forskning

  Fra Laboratoriedatabasen indlæses ugentligt en del af data, som er relevant til brug for forskning, til Laboratoriedatabasens Forskertabel. Fra Laboratoriedatabasens Forskertabel kan laboratoriesvarene udleveres til forskning via Forskerservice.

  Er du forsker og skal bruge data fra Laboratoriedatabasens Forskertabel i forbindelse med din forskning, kan du søge om adgang til sundhedsdata via Forskerservice.

  Læs mere om Forskerservice

 • Dokumentation af Laboratoriedatabasens Forskertabel

  Se dokumentation af Laboratoriedatabasens Forskertabel (PDF)

  Vil du vide mere om, hvordan Sundhedsdatastyrelsens arbejder med data fra andre registre, kan du finde vores dokumentation af registrene på eSundhed.dk