Laboratoriedatabasen

Oplysninger om laboratorieundersøgelser på landets store klinisk biokemiske og kliniske immunologiske laboratorier samles i Laboratoriedatabasen.

Kontakt

Når du fx får taget en blodprøve i forbindelse med en indlæggelse, analyseres blodprøven i et laboratorium, så lægen kan bruge blodprøveresultatet i forbindelse med udredningen eller din videre behandling.

Laboratoriesvarene samles i ’Den Nationale Labdatabank’, derfra har du adgang til at se dine analyseresultater via sundhed.dk, og din læge og relevant sundhedspersonale kan se dem på Laboratoriesvarportalen. Udover laboratoriesvaret registreres også andre oplysninger vedrørende laboratorieanalysen, fx hvornår du har fået taget blodprøven.

Oplysninger om laboratorieundersøgelserne overføres dagligt til Laboratoriedatabasen fra Den Nationale Labdatabank og bidrager blandt andet til overvågning af sygdomme. Laboratoriedatabasens indhold er også værdifuldt for forskning i forebyggelse, diagnostik og behandling af sygdomme.

De klinisk biokemiske laboratorier undersøger fortrinsvis blod, urin, ledvæsker og spinalvæsker med det formål at forebygge, diagnosticere og kontrollere behandling af sygdomme hos mennesker. De klinisk immunologiske laboratorier laver blandt andet blodtypebestemmelse og undersøgelser af blod ved fx graviditet, immunsygdomme og visse infektioner. Men der er overlap i forhold til, hvilke analyser de to typer laboratorier foretager.

Mere om Laboratoriedatabasen

 • Data fra Laboratoriedatabasen
  Laboratoriedatabasen opdateres dagligt og indeholder detaljerede oplysninger om laboratorieundersøgelser foretaget på landets større klinisk biokemiske og kliniske immunologiske laboratorier.
  Udover den daglige overførsel af aktuelle laboratoriedata fra Den Nationale Labdatabank er der også indhentet historiske laboratoriedata fra flere regioner og flere af de tidligere amter.
 • Data fra Laboratoriedatabasen til forskning

  ra Laboratoriedatabasen indlæses ugentligt en del af data, som er relevant til brug for forskning, til Laboratoriedatabasens Forskertabel. Fra Laboratoriedatabasens Forskertabel kan laboratoriesvarene udleveres til forskning via Forskerservice.

  Er du forsker og skal bruge data fra Laboratoriedatabasens Forskertabel i forbindelse med din forskning, kan du søge om adgang til sundhedsdata via Forskerservice.

  Læs mere om Forskerservice

 • Dokumentation af Laboratoriedatabasens Forskertabel

  Vil du vide, hvordan Sundhedsdatastyrelsens arbejder med data, kan du finde vores dokumentation af registrene på eSundhed.dk

  Se dokumentation af Labdatabasens Forskertabel (PDF)