Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Formål og baggrund for DDV

Formålet med vaccinationsregisteret / vaccinationskortet er, at forbedre overvågningen af vacciners sikkerhed og effekt.

Formål

Vaccinationsregistret skal give en serviceforbedring for både borgere og sundhedspersonale, der nu har adgang til en samlet oversigt over de vaccinationer, der er afregnet med sygesikringen i et elektronisk vaccinationskort, som kan tilgås via fmk-online.

Vaccinationer givet på sygehuset og vaccinationer som borgeren selv har betalt fx udlandsvaccinationer, fremgår ikke automatisk af vaccinationskortet, men kan indtastes af borgeren selv eller af en sundhedsfaglig medarbejder.

Baggrund

Statens Serum Institut - og nu Sundhedsdatastyrelsen - har gennem flere år modtaget data fra Sundhedsstyrelsen om vaccinationer givet på sygesikringens regning, som fx børnevaccinationer og vaccinationer givet til særlige risikogrupper. Dette hidtidige vaccinationsregister har gjort det muligt at lave opgørelser over vaccinationstilslutning til børnevaccinationsprogrammet og er blevet brugt til forskning.

Borgere og sundhedspersonale har ikke haft direkte adgang til vaccinationsoplysninger i det hidtidige register.

Introduktionen af HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet blev anledningen til at igangsætte etableringen af et elektronisk vaccinationsregister med oplysninger om alle givne vaccinationer. I 2008 blev HPV-vaccination indført i det danske børnevaccinationsprogram.

For at kunne vurdere den samlede effekt af HPV-vaccination på forekomsten af livmoderhalskræft og andre HPV associerede sygdomme, er det vigtigt at vide, hvor mange der bliver vaccineret.

I 2008 bevilligede Indenrigs- og Sundhedsministeriet 20 mio. kr. til udvikling af et elektronisk vaccinationsregister.

Pligten til indberetning af givne vacciner træder, i følge bekendtgørelsen om DDV, i kraft for alle læger d. 15. november 2015