Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Spørgsmål og svar om DDV

Spørgsmål og svar om Det Danske Vaccinationsregister (DDV)

Spørgsmål & Svar om DDV

 • Hvad er Det Danske Vaccinationsregister?

  Det Danske Vaccinationsregister kaldes også for DDV eller elektronisk vaccinationskort.

  Formålet med etablering af DDV er at give den enkelte borger adgang til et personligt elektronisk vaccinationskort. Som borger får du ligeledes adgang til dine børns elektroniske vaccinationskort og logninger over, hvem der har foretaget handlinger på dit vaccinationskort (fx egen læge).

 • Hvordan logger jeg ind i Det Danske Vaccinationsregister?

  Du kan få adgang til det elektroniske vaccinationskort ved at gå på FMK-online.dk  eller sundhed.dk  ved at logge på 'Mit medicinkort'.

  Man skal benytte NemID til log-in.

 • Hvordan får jeg NemID?

  Hvis du ikke allerede har modtaget NemID fra din bank, kan du bestille en på nemid.nu.

  Hvis du oplever problemer med log-in med NemID, kan du finde hjælp på NemIDs hjemmeside.

 • Hvem har adgang til mine vaccinationsoplysninger?

  Du har selv adgang til dit vaccinationskort via FMK-online.dk  og sundhed.dk

  Derudover har sundhedspersoner, som du er i behandling hos, adgang til vaccinationsoplysninger, når det er relevant for behandlingen. Alle opslag vil blive logget med navn, organisation og dato i borgerens 'Min Log'. 

  'Min Log' findes på FMK-online.dk

 • Kan jeg se mine børns vaccinationer?

  Du kan se dine børns vaccinationer, når forældremyndigheden er registreret i CPR-registret efter 27. maj 2004, eller når forældremyndigheden er afgjort i Statsforvaltningen og er blevet registreret i CPR-registret.

  Når du som borger logger ind og ifølge stamdata fra CPR-registeret har forældremyndighed over et eller flere børn i alderen 0-15, vises en knap med teksten 'Skift person'. Klik på denne knap for at vælge, hvilket af dine børn du ønsker at se vaccinationskort for.

  Du kan let komme tilbage til dit eget vaccinationskort ved at klikke på knappen 'Skift person' og vælge dit eget vaccinationskort.

  Forældres adgang til deres børns data ophører, når børnene fylder 15 år. Fra det fyldte 15. år kan børn selv få adgang til Det Danske Vaccinationsregister via FMK-online.dk  eller sundhed.dk  med NemID.

 • Jeg kan ikke få adgang til mit barns vaccinationskort?

  Er dit barn født før 2004, har forældre ikke mulighed for at se barnets vaccinationsoplysninger, medmindre forældremyndigheden er afgjort i Statsforvaltningen siden 2004.

  Når barnet fylder 15 år, kan vedkommende få sin egen NemID og derved få adgang til vaccinationsoplysningerne.

 • Hvilke muligheder har jeg med mit elektroniske vaccinationskort?

  Med dit elektroniske vaccinationskort har du flere muligheder til rådighed:

  • Se de vaccinationer du og dine børn har modtaget, som er afregnet med sygesikringen siden 1996
  • Se hvilke vaccinationer du evt. har fået anbefalet
  • Mulighed for selv at registrere en vaccine du tidligere har modtaget, som ikke er registreret i DDV fx på en ferie
  • Se dine børns elektroniske vaccinationskort
  • Få adgang til logninger over de opslag der har været på dit vaccinationskort
  • Print dit eget vaccinationskort ud
  • Print dine børns vaccinationskort ud

   

 • Hvilke vaccinationer kan jeg se i Det Danske Vaccinationsregister?

  Det Danske Vaccinationsregister indeholder oplysninger om alle vaccinationer, der er afregnet med sygesikringen fra 1996 og fremefter.

  Der kan gå op til tre måneder fra en vaccination er givet til den vises i vaccinationsregisteret. Forsinkelsen skyldes, at oplysningerne fra Sygesikringen kun importeres til registeret hver tredje måned.

  Det Danske Vaccinationsregister indeholder også oplysninger om vacciner, der er udskrevet på recept på dit CPR-nummer og afhentet på apoteket fra 2006 og fremefter.

  Fra 15. november 2015 har alle læger pligt til at indberette alle givne vaccinationer i DDV.

 • Hvilke vaccinationer indberettes til sygesikringen?

  De vaccinationer som indberettes til sygesikringen er primært børnevaccinationer og influenzavaccinationer givet til risikogrupper og personer på 65 år og derover. Det betyder, at vaccinationer givet på sygehuset, rejsevaccinationer og lignende ikke indberettes til sygesikringen og derfor heller ikke umiddelbart vil fremgå af Vaccinationskortet. 

  Fra 15. november 2015 har alle læger pligt til at indberette alle givne vaccinationer i DDV.

 • Hvilke vaccinationer fremgår ikke af Det Danske Vaccinationsregister?

  Vaccinationer givet på sygehuse og vaccinationer, som borgeren selv har betalt før 15. november 2015, fremgår ikke af vaccinationskortet. Borgeren har mulighed for selv at lægge disse oplysninger ind på kortet. 

  Fra d. 15. november 2015 har alle læger pligt til at indberette alle givne vaccinationer i DDV.

 • Hvordan registrerer jeg en tidligere givet vaccination, som ikke fremgår af mit vaccinationskort?

  Hvis du tidligere har fået en vaccination f.eks. en influenza-, rejse- eller anden vaccination hos lægen, eller fået en vaccination i udlandet, som ikke fremgår af dit elektroniske vaccinationskort, kan du selv registrere den på vaccinationskortet.

  Du registrerer en tidligere vaccination ved at klikke på knappen 'Registrer tidligere vaccination'. Ved klik på denne, åbner et nyt vindue, hvor der skal indtastes oplysninger, om den vaccine du har fået:

  • Vælg det land, hvori du har fået vaccinationen
  • Indtast oplysninger om, hvor vaccinationen er givet. Det kan f.eks. være navn på hospital eller læge
  • Vaccinationsdato skal udfyldes. Indtast en dato, eller vælg en dato i kalenderen
  • Skriv navnet på den vaccine, det lægemiddel eller den sygdom, som du blev vaccineret imod i søgefeltet og vælg vaccinen
  • Batch nummer kan udfyldes, hvis du har oplysninger om dette. Batch nummer er en kombination af tal og bogstaver, som eventuelt fremgår af dit vaccinationskort

   

  Det vil fremgå af vaccinationskortet, at vaccinen er registreret af dig selv. Lægen har mulighed for at godkende, at det er den korrekte vaccine som borgeren har registreret på DDV.

 • Jeg får ikke noget resultat, når jeg vil angive vaccine, lægemiddel eller sygdom i søgefeltet?

  Der vises automatisk søgeresultater, når der er indtastet to eller flere bogstaver i søgefeltet. Hvis den ønskede vaccine, lægemiddel eller sygdom ikke kommer frem, prøv da at stave ordet på en anden måde.

  Det kan også skyldes, at den vaccine eller det lægemiddel du forsøger at fremsøge ikke er gyldigt i Danmark på tidspunktet. Hvis du ikke kan finde vaccinen eller lægemidlet, kan du vælge at søge på den sygdom, du er blevet vaccineret imod uden at angive det specifikke vaccine- eller lægemiddelnavn.

 • Hvordan ved jeg, om min læge har godkendt min egen registrerede vaccination?

  Alle vaccinationer, der er blevet godkendt af en læge, er markeret med et grønt "flueben".

 • Kan jeg redigere i vaccinationer, der fremgår af mit vaccinationskort?

  Det er kun muligt at redigere i de vaccinationer, som du selv har registreret på dit vaccinationskort, og som endnu ikke er godkendt af en læge.

  Dobbeltklik på vaccinationen eller klik på ikon til detaljevisning til højre for den ønskede vaccination. Så får du detaljer om vaccinationen. I vinduet kan du klikke på ’Rediger’ nederst i venstre hjørne. Det er nu muligt at redigere i vaccinationen. Ved klik på 'OK' gemmes de nye oplysninger.

 • Kan jeg slette en af de vaccinationer, jeg selv har registreret?

  Ja, du kan slette vaccinationer, som du selv har registreret på dit vaccinationskort, og som endnu ikke er godkendt af en læge. Klik på ikon til sletning til højre for den ønskede vaccination. Vaccination slettes herpå automatisk.

 • Er det muligt, at se hvilke vaccinationer der er blevet slettet?

  Du kan til enhver tid få vist slettede vaccinationer. Fjern fluebenet i 'Vis kun aktuelle vaccinationer'. Herefter vises både aktuelle og slettede vaccinationer.

 • Hvad skal jeg gøre, hvis jeg finder en fejl i en vaccination, jeg ikke selv har registreret?

  Hvis du finder fejl i vaccinationer, som du ikke selv har registreret kan du kontakte egen læge, da disse vaccinationsoplysninger kun kan rettes af en sundhedsfagligperson.

 • Der er mange forskellige vaccinationer på vaccinationskortet. Hvem har registreret dem?

  Ofte vil vaccinationer på vaccinationskortet være registreret af din egen læge eller dennes personale. Det vil ske i lægens praksis, når man er til konsultation.

  Der vil også være vaccinationer registreret med oplysninger fra Sygesikringsregisteret fra 1996 og fremefter. Når du får en vaccination hos lægen, indsender lægen oplysninger vedr. ydelsen til Danske Regioner (Sygesikringen) for afregning. Disse oplysninger importeres senere til Det Danske Vaccinationsregister.

  Nogle registrerede vaccinationer vil være fra Receptserveren. Det betyder, at du har købt og afhentet en vaccination på apoteket fra 2006 og fremefter. Denne vaccination er automatisk blevet registreret på dit vaccinationskort. Det betyder dog også, at hvis du har købt vaccinationer på apoteket til børn eller familiemedlemmer, vil disse vaccinationer fremgå af dit vaccinationskort.

 • Hvorfor kan jeg ikke se, hvor lang tid en vaccination varer?

  På dit vaccinationskort er en kolonne, der hedder 'Varighed'. Ved registrering af vaccination kan din læge indtaste vaccinationens varighed. Hvis der står 'Ikke angivet' i kolonnen er varigheden ikke angivet. Det vil ikke være muligt at angive en varighed i alle tilfælde. Hvis du er i tvivl om varighedsbegrebet, kan du spørge din læge.

 • Hvad er anbefalede vaccinationer?

  Du har adgang til en visning af anbefalede vaccinationer på både dit eget og dine børns vaccinationskort.

  De anbefalede vaccinationer er planlagt af din læge. Det kan være vaccinationer fra børnevaccinationsprogrammet eller rejsevaccinationer. Du kan se på datoerne, hvornår vaccinationerne skal gives, og hvilke vaccinationer der mangler at blive givet.

 • Hvordan printer jeg mit vaccinationskort ud?

  For at printe dit vaccinationskort ud klikker du på knappen 'Udskriv vaccinationskort'. Dit vaccinationskort vil komme frem, klar til udskrift.

 • Hvad gør jeg hvis jeg har problemer med at printe mit vaccinationskort ud?

  Hvis du ikke kan åbne dit vaccinationskort ved at klikke på knappen 'Udskriv vaccinationskort' har du muligvis ikke installeret Adobe Reader.

  Programmet Adobe Reader kan hentes og downloades fra denne webside get.adobe.com

 • Hvad betyder det, at en vaccination på vaccinationskortet kræver yderligere dokumentation?

  I visse tilfælde er et print af vaccinationskortet ikke gyldig dokumentation.

  Sygdommen Gul feber er omfattet af internationale regler. Det vil sige, at når du får en vaccination imod Gul feber, skal du have korrekt og gyldig dokumentation med dig på din rejse. I dette tilfælde skal du have det gule internationale vaccinationskort med. Det udprintede vaccinationskort er ikke gyldig dokumentation.

  Ligeledes er vaccination mod Meningitis 4 valent en krævet vaccination ved pilgrimsrejser til Mekka i Saudi Arabien. Det udprintede vaccinationskort er ikke gyldig dokumentation.

 • Der står en vaccination på mit vaccinationskort, som er givet til mit barn/familiemedlem?

  Det kan skyldes, at lægen har afregnet en ydelse på dit sygesikringsbevis. Du bør tale med din læge og få ændret vaccinationen på vaccinationskortet.

  Ligeledes kan det skyldes, at du har købt vaccinationer på apoteket til børn eller familiemedlemmer. Disse vaccinationer fremgår af dit vaccinationskort. 
  Du bør tale med din læge og få ændret vaccinationen på vaccinationskortet.

 • Der er registreret flere ens vaccinationer på samme dag på dit vaccinationskort

  Hvis enslydende vaccinationer er registreret på dit vaccinationskort flere gange på den samme dag, kan det skyldes, at fx dine børns vaccinationer er registreret på dit navn og CPR-nummer.

  En læge har mulighed for at rette oplysningerne, så vaccinationskortet kun afspejler dine vaccinationer.

 • Datoen for de registrerede vaccinationer er ikke korrekte.

  Vaccinationsoplysningerne fra Sygesikringen er altid tidligere blevet registreret som givet om onsdagen i den uge, hvor vaccinationen er givet. En læge har mulighed for at rette oplysninger, så de afspejler de korrekte datoer.

 • Ikke alle mine vaccinationer er registreret på mit vaccinationskort.

  Det Danske Vaccinationsregister indeholder oplysninger om alle vaccinationer, som din læge har afregnet med Sygesikringen fra 1996 og fremefter. 

  Der kan gå op til tre måneder fra en vaccination er givet til den vises i vaccinationsregisteret. Forsinkelsen skyldes at oplysningerne fra Sygesikringen kun importeres til registeret hver tredje måned.

  Børnevaccinationer, der mangler på et barns vaccinationskort, kan være registreret på en af forældrenes sygesikringskort og CPR-nummer enten, hvis forældrene har glemt barnets sygesikringskort til konsultationen, eller hvis forældrene endnu ikke havde fået barnets sygesikringskort ved konsultationen. Dette kan særligt gælde for børn født sidst i 90’erne.

  Hvis lægen registrerer din vaccination i DDV under konsultation, vil du kunne se vaccinationen med det samme på dit vaccinationskort.

 • Hvilke sundhedsfaglige personer har adgang til vaccinationsoplysningerne.

  Den læge eller anden sundhedsfaglige person, som har en borger i behandling, og hvor vaccinationsoplysningerne er relevante for at sikre kvaliteten af behandlingen, har lov til at fortage opslag på vaccinationskortet.

  På siden om DDV kan du også se Bekendtgørelsen for vaccinationsregisteret (PDF) 

 • Skal man anvende digital medarbejder signatur for at få adgang til DDV?

  Ja, alle skal anvende digital medarbejdersignatur for at få adgang til vaccinationsoplysningerne.

 • Hvordan får man adgang til borgernes vaccinationskort?

  Vaccinationskortet findes på FMK-online.dk , hvor der er et separat faneblad til vaccinationsoplysninger. Der er ligeledes adgang til vaccinationskortet via sundhed.dk

 • Lægen har ikke et ydernummer eller en SKS kode?

  Hvis man er ansat i en organisation uden ydernummer eller SKS kode, kan man logge på med et erstatningsydernummer og en fritekstbeskrivelse af organisationens navn. 

  Erstatningsydernummeret er 990027.

 • Er lægen forpligtiget til at registrere vaccinationer i vaccinationsregisteret?

  Fra 15. november 2015 har alle læger pligt til at indberette alle givne vaccinationer i DDV. Læger er ikke forpligtet til at oprette vaccinationer tilbage i tid, men det vil forbedre borgerenes og andre sundhedspersoners overblik.

 • Kan man rette i allerede registrerede oplysninger?

  Sundhedsfaglige personer kan rette i oplysningerne. Borgeren kan rette i de oplysninger, som vedkommende selv har indtastet, og som endnu ikke er godkendt af en læge.

 • Hvorfor er der vaccinationer på borgerens vaccinationskort, som vedkommende ikke har modtaget?

  Sygesikringsdata omkring vaccinationer overføres direkte til vaccinationsregisteret. Hvis lægen har indberettet flere vaccinationer på en person fx moren, men som reelt er givet til flere personer fx hendes børn, vil alle vaccinationer fremgå af mores vaccinationskort.

 • Hvordan opretter man en vaccination på vaccinationskortet?

  Man har mulighed for at registrere en vaccination, som gives nu eller er givet tidligere i egen klinik. Klik på 'Opret ny vaccination' og registrer relevante oplysninger.

  Ønsker man at oprette vaccinationer, som borgeren tidligere har modtaget enten i udlandet eller i andre klinikker, kan man klikke på 'Registrer tidligere vaccination'.

 • Kan man se vaccinationer, som er blevet slettet?

  Når man vil se vaccinationer, som er blevet slettet, skal man fjerne fluebenet i 'Vis aktuelle vaccinationer'. Herefter vises både aktuelle og slettede vaccinationer.

 • Kan man tilmelde en borger til et vaccinationsforløb?

  Ja, det kan man godt. Man tilmelder en borger til et vaccinationsforløb fx børnevaccinationsforløb, Havrix-forløb osv. ved at klikke på 'Tilmeld vaccinationsforløb'. Herefter vil relevante vaccinationer fra det valgte forløb vises med anbefalede datoer.

  Når vaccinen gives, registreres den ud fra det anbefalede forløb. Hvis den anbefalede dato er overskredet, vil der blive vist en rød cirkel til højre for vaccinationen.

 • Kan man oprette en enkelt anbefalet vaccination?

  Ja, ønsker man kun at oprette en enkelt planlagt vaccination, kan man klikke på 'Opret anbefalet vaccination'.

 • Er Det Danske Vaccinationsregister en del af Det Fælles Medicinkort?

  Det Danske Vaccinationssystem og Det Fælles Medicinkort er to forskellige databaser og platforme. Man kan tilgå både Det Danske Vaccinationsregister og Det Fælles Medicinkort gennem FMK-online.dk.