Analyser om antipsykotika
Når Sundhedsdatastyrelsen laver analyser om forbruget af antipsykotika omfatter det lægemidlerne i ATC gruppen N05A, antipsykotiske midler.
Antipsykotika bruges mest til behandling af skizofreni og andre psykotiske tilstande. Flere antipsykotiske lægemidler er også godkendt til både akut og/eller forebyggende behandling af ikke-psykotiske lidelser som fx bipolar lidelse. Nogle antipsykotika anvendes ved neurologiske sygdomme med ufrivillig muskelaktivitet fx til behandling af børn med Tourettes syndrom.
Antipsykotika inddeles i 1. generations (typiske eller ældre) præparater udviklet i 1950’erne og frem og 2. generations (atypiske eller nyere) præparater udviklet i 1990’erne og frem. Inddelingen baseres på graden af bivirkninger i form af bevægelsesforstyrrelser så som muskelspasmer og muskelstivhed, rysten og urolig adfærd. 2. generations antipsykotika fremkalder generelt færre af disse end 1. generations antipsykotika. 1. generations antipsykotika inddeles endvidere i høj-, middel- og lavdosis præparater. Nogle antipsykotiske lægemidler er depotpræparater.
2. generations antipsykotika har i en årrække været væsentligt dyrere end 1. generations antipsykotika, hvilket i de senere år er begyndt at ændre sig som følge af patentudløb på flere af 2. generations lægemiddelstofferne.
Mere om lægemiddelgruppen
Statistik om antipsykotika
På medstat.dk kan man se statistik for forbruget af antipsykotika ved at vælge 'N (Nervesystemet)', 'NO5 (Psykoleptika) og 'NO5A (Antipsykotiske midler)' under 'ATC kode'.