Midler mod knogleskørhed

Når Sundhedsdatastyrelsen laver analyser om forbruget af medicin mod knogleskørhed er det for specifikke lægemidler i ATC-gruppe M05BA, M05BB, M05BX, G03XC og H05AA.

Osteoporose, også kaldet knogleskørhed, betyder skrøbelige eller porøse knogler og er en tilstand med nedsat knoglestyrke og knoglemængde. Sygdommen bevirker, at der kan opstå knoglebrud ved almindelige dagligdags belastninger eller ved fald på gulvet eller jorden.

Mere om lægemiddelgruppen

 • Forbehold

  Afgrænsningen af hvilke lægemidler der ikke medtages kan variere, men vil altid være angivet i analyser af forbruget af medicin mod knogleskørhed fra Sundhedsdatastyrelsen.

  Medicin mod knogleskørhed ligger i flere forskellige ATC grupper: M05BA01, M05BA04, M05BA06 (kun Bonviva, Bonefurbit,  Ibamyl, Ibandronat “Actavis”, Ibandronat “Stada”, Ibandronate “Bluefish”,  Ibandronsyre  ”2care4”, Ibandronsyre ”Medical Valley”), M05BA07, M05BB01, M05BX03, G03XC01, H05AA.

  Det er ikke muligt at lave en præcis afgrænsning af lægemidler mod knogleskørhed, fordi flere præparater også anvendes til at behandle andre sygdomme. Derudover kan man også anvende andre præparater til behandling af knogleskørhed, som ikke er med her, da det er vurderet, at de ikke primært anvendes ved knogleskørhed.

  Calcium og D-vitaminpræparater er ikke medtaget af flere årsager:

  • Kan anvendes af andre grunde end knogleskørhed
  • Kan anvendes forebyggende af kvinder, der endnu ikke har udviklet knogleskørhed
  • Kan købes i håndkøb og det er derfor ikke muligt at få et oveblik over hvor mange der 

Statistik om midler mod knogleskørhed

På medstat.dk kan man se statistik for forbruget af midler mod knogleskørhed ved at vælge 'Osteoporose behandling' under 'Lægemiddelgrupper'.

Relateret indhold