Spørgsmål og svar om dosisdispenseret medicin

Finde svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om ordinering og administration af dosisdispenseret medicin i Fælles Medicinkort.

En dosisdispenseringsrecept er en recept, hvor der er markeret at lægemidlet skal dosispakkes. Dosisrecepten er katalysator for at lægemiddelordinationen vises på dosisdispenseringskortet og apoteket kan få adgang til lægemiddelordinationen. Hvis en lægemiddelordination, der dosispakkes mister sin dosisdispenseringsrecept eller den udløber, vil apoteket ved næste pakning af medicin se at lægemiddelordinationen ikke har en gyldig dosisdispenseringsrecept.

Du kan se FMK dosiskort som pdf-fil samt oplysninger om tidsfrist for pakning og dosisrulleperioder. Ved ændring af medicin skal ordinationen ændres på FMK som vanligt, og lægen skal sikre sig at der er en åben dosisrecept tilknyttet ordinationen.

De ekspederede dosisdispenseringsruller optræder som effektueringer på ordinationen og ikke som tidligere som udleveringer koblet til recepten.

Lægen opretter lægemiddelordination på FMK og der udstedes en tilhørende dosisdispenseringsrecept. Ved udstedelse af dosisdispenseringsrecept bliver lægemiddelordinationen overført til det elektroniske dosisdispenseringskort på FMK.

Dosisdispenseringsrecepter skal adresseres, og apoteket får besked om alle adresserede recepter. Aftales der ikke yderligere ved opstart af dosisdispensering, vil rullen være klar til afhentning senest efter 7 dage. Det anbefales at kontakte apoteket for at aftale, hvornår den første rulle ønskes leveret. Hvis borgeren ikke har et dosisdispenseringskort i forvejen, vil der ikke være angivet datoer for rullestart mv. i FMK. Datoer for rullestart og – slut kommer først på dosisdispenseringskortet, når apoteket håndterer recepten og sætter en pakkegruppe på. Apoteket vil typisk også have behov for oplysninger om, hvortil rullen skal leveres, fx aflastning, plejehjem eller lignende ved opstart af dosisdispenseret medicin.

Som praktiserende læge skal du kontakte dit lægepraksissystemernes supportfunktion, hvis du har behov for support i fodhold til dosisdispenseringskortet.

Her kontakter du din support:

EG Clinea
Vejledning til oprettelse i EG Clinea
Læs mere om dosisdispensering på EG Clinea

A-data
Kontakt A-data support på telefon 38 77 00 40 eller mail hotline@a-data.dk.

Novax
Søg efter artikler om dosisdispensering i Novax

Multimed
Vejledning til dosisdispensering i Multimed

XMO
Vejledning til dosisdispensering i XMO
Siden kan kun tilgås, hvis du allerede har adgang til XMO.

Ganglion
Vejledning til oprettelse af dosisdispensering i Ganglion
Vejledning til forlængelse af dosisdispensering i Ganglion

Justering af lægemiddelordinationen foretages på doseringen, dosisdispenseringsrecepten beholdes. Ved seponering af en dosisdispenseret lægemiddelordination afspejles det automatisk på dosisdispenseringskortet, af hensyn til generel oprydning bør lægen annullere den tilhørende åbne dosisdispenseringsrecept.

Når du foretager justeringer på en dosering, vil dit system bede dig tage stilling til, om justeringen skal ske ved næste pakning eller nu (akut). Overvej som vanligt, om det kan tilpasses næste pakning. Vælger du ændring fra næste pakning, reguleres doseringen til at starte i næste pakning.

Er doseringsændringen akut, justeres på FMK fra nu, og du skal kontakte apoteket for pakning af akutrulle. Er borgeren tilknyttet kommunal medicinadministration, skal de ligeledes orienteres om ændringen, så de kan regulere medicinen hos borgeren.

I de tilfælde hvor en borger modtager dosispakket medicin fra mere end et udleveringsapotek, vil der være 2 dosisdispenseringskort, de er præsenteret på samme pdf-print. Der vil være sideskifte mellem de 2 dosisdispenseringskort samt apotekerne vil navngive de enkle dosisdispenseringskort. Hvert dosisdispenseringskort indeholder den medicin som udleveres fra det pågældende apotek.

Det vil stå på dosisdispenseringskortet såfremt der er pause på den enkle lægemiddelordination. Apoteket ser lægemiddelordinationen, når der pakkes og modtager pauseringer fra FMK. Apoteket vil følge lægemiddelordination og undlade at pakke, den enkle lægemiddelordination med pausering, i næstkommende dosisdispenseringspakning. Ordinerer lægen en her og nu pauseringen og skal den gælde i aktuelle dosisrul, der er pakket, betragtes det som akut ændring. Ved akut ændring skal lægen kontakte apoteket, og dem der varetager medicinadministrationen.

Udleveringsapotek, er det apotek, der har ekspederet recepter og har den faglige vurdering af dosisdispenseringskortet. Pakkeapotek, er det apotek, der har pakket dosisrullerne efter dosisdispenseringskortet.

Når lægen sætter dosisdispenseringskortet i bero i FMK betyder det, at apoteket ikke dosispakker næstekommende udlevering af medicin til borgeren.

Ordinationen er fortsat aktiv, og der skal være oprettet recepter, så borgeren kan få udleveret medicin. Alle systemer kan vise status for bero i deres modul samt på borgerens dosisdispenseringskort.

Vurderer lægen at en borger skal genoptage dosisdispensering fx efter borgeren har været indlagt kan lægen genoptage dette i FMK. Apoteket vil dosisdispensere medicin fra næstekommende pakning. Såfremt ordinationer skal justeres eller seponeres kan lægen tilrette ordinationer på FMK og sikre at der er tilhørende recepter.
Vurderer lægen at dosisdispensering skal genoptages akut, skal lægen fjerne markering for bero, sikre korrekt medicinering på FMK med tilhørende DD recepter, ringe til apotek og aftale akut dosispakning.

Det er en lægefaglig vurdering hvorvidt dosisdispenseringskort skal sættes i bero ifølge receptbekendtgørelsen. Det er udelukkende læger der kan sætte dosisdispenseringskort i bero og genoptage dosisdispensering i FMK, i deres eget anvendersystem.

Apotekets dato for hvornår de fastlåser kortet og forbereder pakning af næste dosisdispenseringsrulle. Hvis der er akutte ændringer efter tidsfristen skal lægen altid ringe eller faxe apoteket.

Det apotek hvor din patient modtager dosispakket medicin fra, vil rette henvendelse til dig ved tvivlsspørgsmål, og vi håber du vil tage godt i mod deres henvendelser.

Du kan hjælpe apoteket på vej ved at sikre, at der er en åben dosisdispenseringsrecept tilknyttet lægemiddelordinationen på FMK.
Husk når du ordinerer, at oprette doseringen som en struktureret dosering, enten som fast og/eller som p.n. ordination. Skriv eksempelvis ikke hvilke ugedage medicinen skal gives i supplerende tekst. Dosering på bestemte ugedage skal fremgå af selve doseringen.

Opmærksomhedspunkt! Har du tidligere sat en behandlingsslut eller doseringsslutdato på ordinationen, for at huske på receptfornyelse?
Dette er ikke fremtidig arbejdsgang, nu pakker apoteket efter ordinationens oplysninger, så vær obs. på at pakning af ordinationen ikke stopper utilsigtet pga. en slutdato på ordinationen. 

Opret om muligt ikke magistrelle ordinationer efter fritekst, men fra det magistrelle stamdatasæt. Apoteker har behov for et varenummer ved pakning.

FMK sender automatisk en receptanmodning ved klargøring af dosispakning, når der er ca. en måned til udløb af receptens gyldighedsperiode. Receptanmodningen sendes til den organisation, hvorfra lægen har udstedt den udløbne recept. Der sendes ikke i det tilfælde, hvor der allerede er en anden gyldig recept til dosisdispensering, eller når der er besvaret en receptanmodning.
Sundhedsdatastyrelsen har modtaget henvendelse fra lægepraksis, der undrer sig over, at de ikke har modtaget receptanmodninger. Årsagen er hyppigst, at ordinationen har en gyldig recept til dosisdispensering, der ikke har udløb inden for en måned.

En dosisdispenseringsrecept har en gyldighed på 2 år, medmindre at gyldigheden er aktivt afkortet.

Kontakt

Åse Grønborg Sørensen
Faglig koordinator

Kontakt

Lars Seidelin Knutsson
Sektionsleder