Vi bliver stadig bedre til at behandle kvinder, der gerne vil være gravide, med nedfrosne æg fra deres tidligere behandling. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
I 2015 resulterede 22 pct. af behandlinger med frosne æg i en graviditet. I 2024 var det steget til 37 pct. Samtidig tegnede brugen af frosne æg sig i 2024 for første gang for over halvdelen af de kliniske graviditeter efter fertilitetsbehandling. 51 pct. af graviditeterne blev opnået på den måde. I 2015 var det tilsvarende tal 18 pct.
Gælder alle aldersgrupper
Ser man på 25-29-årige kvinder er succesraten ved behandling med tidligere frosne æg oppe på 44 pct., mens den for kvinder over 40 år er på 28 pct.
- Så alder spiller en væsentlig rolle, men faktisk har kvinder over 40 år i dag højere succesrate for denne type behandling end yngre kvinder havde for ti år siden, siger Mette Keis Jepsen, som er afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen.
Se tallene på eSundhed
Fryses ned
De nedfrosne æg stammer fra kvindernes IVF-behandling – tidligere kaldet reagensglas-befrugtning. Her stimuleres kvinden med hormoner til at danne flere æg end i en normal cyklus, hvorefter de modnede æg udtages og befrugtes med partners eller donors sæd.
Man lægger typisk kun ét befrugtet æg tilbage i livmoderen, mens eventuelle overskydende æg fryses ned til senere brug - enten hvis det ikke lykkes at blive gravide eller ved ønske om flere børn. Det er disse æg fra frost, hvor succesraten altså er steget væsentligt.