Nord- og midtjyder er mindre på sygehuset end resten af landets borgere

17-11-2016

En ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen stiller skarpt på, hvor specialiseret en form for kontakt, borgerne har med deres regionale sundhedsvæsen. Tallene viser forskelle fra region til region.

Sundhedsdatastyrelsen ser i analysen 'Danskernes brug af sundhedsvæsenet' nærmere på, hvordan vi danskere bruger det regionale sundhedsvæsen.

For eksempel viser den, at halvdelen af os i løbet af 2015 enten var indlagt på sygehuset eller var i ambulant behandling, mens 11,6 procent af befolkningen henover året slet ingen kontakt havde til deres egen læge.

Flere specialiseringsgrader

I analysen tages der udgangspunkt i forskellige specialiseringsgrader, hvor ingen kontakt er den mindst specialiserede, og indlæggelse er den højeste. Ud fra dette perspektiv kan man se, at der er forskel på, hvordan man er i kontakt med sundhedsvæsnet alt efter den region, man bor i.

Eksempelvis behandler Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden i højere grad borgere på sygehuset sammenlignet med Region Nordjylland og Region Midtjylland.

I Region Midtjylland og Region Nordjylland bliver en større andel af borgere til gengæld kun behandlet hos egen læge.

Også økonomiske forskelle

Forskellene i kontakten med sundhedsvæsnet afspejler sig også i økonomien. Her viser analysen, at eksempelvis Region Hovedstaden har den største andel borgere, som behandles på sygehuset, og har samtidig også det gennemsnitligt højeste udgiftsniveau pr. borger.

Dyk selv nærmere ned i analysen

FAKTA:

En stigning over ti år

Fra 2005 til 2015 er der sket en stigning i andelen af borgere, som behandles på sygehuset, i 2005 blev én ud af tre borgere behandlet på sygehuset, mens det i 2015 var næsten hver anden borger, der blev behandlet på sygehuset.
Senest opdateret 17-08-2018