Sundhedsdatastyrelsen har netop offentliggjort et nyt 'MedicinForbrug - Indblik', der denne gang ser nærmere på forbruget af blodfortyndende lægemidler.
Ibrugtagning af de nye blodfortyndende lægemidler var en af drivkræfterne bag øgede tilskudsudgifter i primærsektoren i 2014. I den nye analyse ser vi nærmere på udviklingen i forbruget og hvorvidt den stigende tendens fortsætter i 2015.
Flere danskere i forebyggende behandling mod blodpropper
Inden for de seneste par år er der godkendt 3 nye lægemidler, kaldet non-vitamin K orale antikoagulantia (NOAKs), som blodpropforebyggende ved hjerterytmeforstyrrelser, hvor warfarin hidtil var standardbehandlingen.
Det samlede antal personer i behandling med enten NOAK eller warfarin er steget fra omtrent 77.000 i 2008 (hvor de første NOAKs kom på markedet) til godt 140.000 i 2015.
Forbruget af blodfortyndende medicin i regionerne
Ser man på fordelingen blandt regionerne, er der også her en stigning i forbruget af NOAKs. Warfarin ligger til sammenligning, relativt stabilt i samme periode i alle regioner, dog med et svagt fald i Region Hovedstaden.
Det totale mængdeforbrug af de blodfortyndende midler i 2015 var størst i Region Nordjylland med 23,3 DDD pr. 1.000 indbyggere.