Kan jeg få oprettet et Behandlingstestamente? Kan jeg få en pjece og blanket om det? Hvad er forskellen i forhold til Livstestamentet? Siden sundhedsminister Ellen Trane Nørby tidligere på ugen fortalte om det nye Behandlingstestamente, har en lang række interesserede borgere ringet til Sundhedsdatastyrelsen
Men det er først fra den 1. januar 2019, at alle danskere over 18 år får mulighed for at oprette et digitalt Behandlingstestamente. Og det gøres på Sundhed.dk. Behandlingstestamentet giver alle myndige danskere mulighed for mere selvbestemmelse over livets sidste fase. Den digitale løsning for behandlingstestamentet forvaltes af Sundhedsdatastyrelsen.
- Vi er glade for, at vi med Behandlingstestamentet kan give borgerne større selvbestemmelse i den sidste fase af livet, siger direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen.
- Derfor er det også positivt med den klare interesse for det. Men interesserede borgerne må slå koldt vand i blodet og vente til, at vi kan åbne op for oprettelse af Behandlingstestamenter umiddelbart efter årsskiftet.
- Behandlingstestamentet er en udvidelse af det nuværende Livstestamente, som har eksisteret i en årrække. Behandlingstestamentet giver borgerne flere valgmuligheder end Livstestamentet og er i modsætning til Livstestamentet juridisk bindende. Men livstestamenter oprettet inden årsskiftet vil fortsat være gyldige, forklarer Lisbeth Nielsen.
Med Behandlingstestamentet kan du beslutte, at du ikke ønsker livsforlængende behandling som for eksempel genoplivning ved hjertestop i tre situationer:
- Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge livet og ikke gøre, at du får det bedre eller får lindret dine smerter.
- Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig vil komme til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt.
- Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.
Behandlingstestamentet kan fra 1. januar oprettes på Sundhed.dk eller ved hjælp af en blanket i en særlig pjece, som Styrelsen for Patientsikkerhed udgiver inden årsskiftet.