Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at danskerne fortsat får udskrevet mindre mængder af opioider, der er en samlet betegnelse for stærke smertestillende lægemidler, fx morfin, oxycodon og tramadol.
Mens danskerne i 2016 fik udskrevet opioider svarende til 40 millioner døgndoser af morfin, så var det tilsvarende tal i 2021 på 28 millioner døgndoser. Det svarer til et fald på 29 pct., siden at der i 2016 kom øget fokus på nedbringelse af forbruget af opioider. Faldet er mest markant for opioidet tramadol (49 pct.), som er det hyppigst anvendte opioid i Danmark.
Samtidig er antallet af personer, der mindst én gang i løbet af året har indløst recept på opioider, faldet med 16 pct., fra cirka 486.000 personer i 2016, da antallet var højest, til cirka 409.000 personer i 2021.
Når faldet i mængde er større end faldet i antal personer, kan det ses som et udtryk for, at brugerne i dag er i behandling i kortere tid eller med en lavere dosis. Det afspejler, at praktiserende læger især har haft fokus på at nedbringe forbruget hos personer, som har fået opioider i længere tid.
”Udviklingen i Danmark afspejler, at omfanget af brugen af disse afhængighedsskabende lægemidler er kommet ned på et niveau, der i højere grad svarer til vores nordiske nabolande. Danmark er gået fra at have et højere mængdeforbrug pr. 1.000 indbyggere end Norge og Sverige i 2016 til at have et forbrug, der ligger mellem det norske og svenske forbrug i 2020," siger afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen Mette Keis Jepsen.
Fortsat fald i både langtidsbrug og forbrug over anbefaling
Mens mængden fortsat er faldet den seneste tid, så er faldet i antal personer, der får opioider muligvis stagneret. Med 409.000 brugere i 2021, svarende til 7 pct. af befolkningen, er niveauet cirka det samme som i 2020, hvor der var 408.000 personer, som indløste recept på opioider. Med 7 pct. er dette den laveste andel af brugere i befolkningen, siden man begyndte at opgøre antallet for mere end 20 år siden.
Kigger man nærmere på brugerne i denne periode, så er både antallet i langvarig opioid-behandling (> 6 måneder) og antallet af personer med et forbrug over myndighedernes anbefaling faldet med 4 pct. fra 2020 til 2021.
”Det betyder, at der fortsat ses et fald i antallet af opioid-brugere med et uhensigtsmæssigt forbrug og nogle tal, som bevæger sig i den rigtige retning. Så overordnet lader det til, at den øgede bevågenhed på opioid-behandling og de forskellige myndighedstiltag fortsat har en effekt,” siger Mette Keis Jepsen.
Indblik om forbruget af opioider i 2021 (PDF)