Sundhedsdata på Folkemødet

05-06-2025

På årets Folkemøde sætter Sundhedsdatastyrelsen fokus på, hvordan Digital Sundhed Danmark skal gøre sundhedsvæsenet bedre, og hvordan vi sammen passer på patienters og borgeres data.

Torsdag den 12. juni begynder Folkemødet på Bornholm. Sundhedsdatastyrelsen deltager igen i år for at oplyse om de samfundsopgaver, vi er sat i verden for at løfte, og for at diskutere, hvordan de bedst bliver det.

Vi inviterer alle interesserede til to debatarrangementer og til et arrangement, hvor du kan se, hvad dine sundhedsdata bliver brugt til.

Digital Sundhed Danmark - en samlet kraft

Torsdag den 12. juni kl. 15.15 til 16.00
Sted: J35 - Sundhedsmyndighedernes telt

Med sundhedsreformen står vi over for en markant omstilling: Digital Sundhed Danmark bliver en ny, samlet organisation, der skal styrke det digitale fundament for hele sundhedsvæsenet. Med samlingen af Sundhed.dk, MedCom, Sundhedsdatastyrelsen og tværgående regionale funktioner i én fælles enhed, skal Digital Sundhed Danmark være med til at skabe et mere sammenhængende, brugervenligt og effektivt sundhedsvæsen.

Vi har samlet repræsentanter for vores kommende ejere – kommunerne, regionerne og staten – for at spørge, hvad det egentlig er for problemer, Digital Sundhed Danmark skal løse? Hvad kræver det at skabe en digital organisation, der både fungerer for fagfolk og patienter – og som understøtter den sammenhæng i et mere nært sundhedsvæsen? Og hvad er det egentlig, vi risikerer, hvis målene om mere og bedre digital understøttelse af vores sundhedsvæsen ikke nås?

Deltagere
Svend Særkjær, Departementschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Christian Harsløf, Direktør for sundhed, social, ældre, digitalisering og teknologi, KL
Adam Wolf, Adm. direktør, Danske Regioner
Thomas Fredenslund, direktør, Sundhedsdatastyrelsen

Moderator
Peter Qvortrup Geisling, Sundhedskorrespondent, DR

Hvordan beskytter vi dine data i en ny verdensorden?

Tid: Fredag den 13. juni kl. 14.00 til 14.45
Sted: J35 - Sundhedsmyndighedernes telt

Når digitale løsninger bliver globale, men lovgivningen er national, opstår der nye dilemmaer. Vi står midt i en digital verdensorden under forandring: Øget spænding mellem USA og Europa, teknologisk afhængighed af udenlandske aktører og voksende bekymring for datasuverænitet og tillid. Selvom følsomme data – som fx sundhedsdata – ikke må overføres til lande udenfor EU, er mange af de systemer og platforme, vi bygger vores velfærd på, udviklet af globale techgiganter. Hvad betyder det for borgernes rettigheder, for tilliden til det offentlige – og for Danmarks handlemuligheder? Kom og vær med, når  Sundhedsdatastyrelsen inviterer til debat:

Hvem ejer egentlig infrastrukturen, vores samfund bygger på?
Hvad betyder det, når software, cloud og sikkerhedsløsninger kommer udefra?
Kan vi bevare kontrol over vores data i en digital verden, vi ikke selv styrer?
Og hvad skal vi selv kunne – som stat, som myndigheder og som fællesskab?

Deltagere
Mette Harbo, direktør, Center for It og Medicoteknologi, Region Hovedstaden
Thomas Kristmar, områdechef, Statens IT
Claus Bech Munk, leder af Digitalisering, It og AI, Bornholms Regionskommune
Natasha Friis Saxberg, direktør, IT-Branchen

Moderator
Søren Bank Greenfield, afdelingschef for Cyber- og informationssikkerhed, Sundhedsdatastyrelsen

Se hvad dine sundhedsdata bliver brugt til

Lørdag den 14. juni kl. 15:15 til 16:00
Sted: J35 - Sundhedsmyndighedernes telt

Hver gang vi er på hospitalet eller får medicin af vores læge, så er vi med til at skabe nogle af de bedste sundhedsdata i verden. I Danmark har vi en lang række registre på sundhedsområdet, som samler viden om patienterne. Det har stor betydning for behandling, forskning og statistik. Vi ved, hvor mange der får opioider, hvor mange, der får kunstige knæ og hvor mange, der får hjælp til at få børn. Men det giver også et særligt godt grundlag for at diskutere vores sundhedsvæsen. Kig forbi Sundhedsdatastyrelsens telt og bliv klogere på alt det, dine og mine sundhedsdata bliver brugt til.

Her kan du finde os

Vi har et telt sammen med Statens Serum Institut, Lægemiddelstyrelsen og Nationalt Genomcenter. Teltet ligger på pladsen J35 i området ”Kæmpestranden”, hvor en lang række andre sundhedsorganisationer også har plads.