Hver dag bruger sundhedsvæsenet en solid strøm af data fra nationale registre og services i forbindelse med behandling på sygehuse, i lægeklinikker og i den kommunale pleje. Det samme gælder, når patienter kalder data frem om medicin og vaccinationer ved at klikke ind på sundhed.dk eller bruge Sundhedsdatastyrelsens app Medicinkortet. Selvom de fleste brugere ikke er klar over det, bliver en væsentlig del af disse data gjort tilgængelig via den digitale infrastruktur i Den Nationale Serviceplatform (NSP), som Sundhedsdatastyrelsen er ansvarlig for.
- Brugen af Den Nationale Serviceplatform lå på omkring tre millioner transaktioner (datakald) pr måned i starten i 2013. Men det er vokset markant i takt med, at sundhedsvæsenet er blevet stadig mere digitalt. Vores seneste opgørelse viser, at vi december nåede op på mere end 100 millioner transaktioner, hvilket svarer til, at der i gennemsnit sker over 2.000 transaktioner i minuttet. Det siger en hel del om platformens betydning og cementerer dens position som et af landets 10 mest centrale kritiske systemer på tværs af stat, regioner og kommuner, udtaler Gitte Nørgaard Aidt, der står i spidsen for NSP-teamet i Sundhedsdatastyrelsen.
- Den Nationale Serviceplatform er en grundpille i det digitaliserede sundhedsvæsen. Det stiller høje krav til sikkerheden, og vi arbejder konstant på at vedligeholde og styrke sikkerheden. Vi gennemfører derfor systematiske sikkerhedstests, hvor platformens sikkerhedsniveau i efteråret blev vurderet som højt og velovervejet
Udvikling i antal datakald til NSP pr måned i perioden 2013-2018
Helt nøjagtigt blev der gennemført 100.638.651 transaktioner på platformen i december, hvilket er en stigning på mere end 60 procent i forhold til samme måned i 2017. I alt blev der i 2018 gennemført op mod en milliard transaktioner (938.760.017).