Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Forskermaskinen

Er du forsker og har brug for data til et forskningsprojekt, kan du via Forskermaskinen få online adgang til individbaserede sundhedsdata fra din arbejdsplads.

Kontakt

Forskerservice Mandag til fredag:  9.30 - 12.00 E: forskerservice@sundhedsdata.dk T: 3268 5116

Det er muligt for forskere at få adgang til sundhedsdata via Forskerservices nye forskermaskine, der tilbyder individbaserede data, som løbende bliver opdateret med data fra de nationale sundhedsregistre.

Fordele ved Forskermaskinen

 • Eksplorativ tilgang til data

  Forskermaskinen giver forskere direkte adgang til individbaserede sundhedsdata fra deres arbejdsplads og giver dermed mulighed for at arbejde mere eksplorativt med data. Da adgangen til Forskermaskinen kan gives på baggrund af en løsere formuleret projektbeskrivelse, behøver du som forsker ikke have et skarpt afgrænset forskningsprojekt fra starten.

  Læs om vejledning og krav til udtræks- og projektbeskrivelser

 • Automatisk opdaterede data

  Forskermaskinen består af en databaseserver, hvor alle registrene ligger som ”spejlinger” af de nationale sundhedsregistre i Sundhedsdatastyrelsen. Med adgang til Forskermaskinen kan du se specificerede udsnit af registrene – de såkaldte views.

  Registrene overføres hver måned fra det interne datavarehus i Sundhedsdatastyrelsen til Forskermaskinen, hvis der findes nye data. I processen opdateres indholdet af dine views automatisk. Derfor vil din forskning altid blive udført på baggrund af de nyeste data – uden du behøver søge om nye opdaterede data.

  Læs om registrene på Forskermaskinen og opdateringen af dem (PDF)

 • Adgang til lægemiddeldata

  Lægemiddeldata fra Lægemiddelstatistikregisteret kan kun tilgås via forskermaskinens sikrede miljø. Udlevering af data fra Lægemiddelstatistikregisteret er reguleret af Apotekerloven, hvilket betyder at der gælder særlige vilkår for adgang til data fra registeret.

   

  Særlige vilkår for udlevering af data fra Lægemiddelstatistikregisteret

 • Sikrede data

  For at leve op til kravene i persondataloven og behandle den enkelte borgers data fortroligt er datasikkerhed et højt prioriteret område i Forskerservice. Derfor er personnumre på Forskermaskinen pseudonymiserede og enkelte variable fjernet, så en direkte identifikation af enkeltpersoner ikke er mulig.

  Derudover kan du som udgangspunkt ikke tage dataudtræk ud til videre bearbejdning uden for analyseserveren medmindre, der er tale om resultater, grafer m.m., som ikke indeholder personhenførbare oplysninger. I særlige tilfælde, f.eks. i forbindelse med journaladgange og spørgeskemaundersøgelser, kan du dog få personhenførbare oplysninger udleveret. Udleveringen af data fra Forskermaskinen sker på samme vilkår som for Forskerservice Klassisk.

  Læs om de særlige vilkår for Forskermaskinen
  Læs om de generelle vilkår for udlevering af data i Forskerservice
  Læs om hjemtagelse af data og output fra Forskermaskinen

 • Mulighed for projektdatabase

  For at give størst mulig fleksibilitet i forhold til at danne de mest anvendelige og hensigtsmæssige datasæt til forskningsprojekter, rummer Forskermaskinen også mulighed for at lave projektdatabaser, hvor 1 til 2 databasemanagere (forskere) har adgang.

  Disse databasemanagere får en administrativ adgang til hele populationer i registre under databasen, dvs. at de får mulighed for at danne datasæt til anvendelse i konkrete forskningsprojekter, som efterfølgende placeres i en særskilt projektmappe forbeholdt et konkret forskningsprojekt.

  Ved ønske om oprettelse af en projektdatabase skal der rettes henvendelse til Forskerservice.

Overblik over Forskerservice - opdateret 2017

I vores vejledende beskrivelse kan du få - og printe - et samlet overblik over, hvad Forskerservice tilbyder og hvordan vi arbejder.

Se beskrivelse af Forskerservice (PDF)

Følg din sag

Hvis du har søgt om data via Forskerservice, kan du bruge dit sagsnummer til at se status på din ansøgning.

Se din ansøgningsstatus (Excel)

Driftstatus

Har du problemer med Forskerservices analysemiljø (FSK), kan det skyldes opdateringer eller tekniske problemer.

Se driftsbeskeder om Forskerservice

Servicevindue

Forskerservice har servicevindue på alle applikationsservere én gang om måneden for at foretage opdateringer. 

Forskermaskinen er derfor utilgængelig natten mellem søndag og mandag (23:00-06:00) på den søndag, som ligger mellem 13.-19. i måneden.

Relaterede links