Release og facelift af Sundhedsdata på tværs – nu med filtrering på sundhedsråd
En ny version af Sundhedsdata på tværs er netop blevet lanceret. Løsningen har gennemgået en omfattende opdatering, der omfatter en ny bagvedliggende datamodel og en mere intuitiv og brugervenlig løsning.
Se den nye version
Med en ny bagvedliggende datamodel er systemets performance blevet markant forbedret, og den nye datamodel sikrer, at løsningen er bedre rustet til eventuel fremtidig udvidelse med flere data.
På brugerfladen er der indført et nyt layout, og der er foretager flere forbedringer, der styrker anvendeligheden af løsningen. Blandt de vigtigste ændringer kan nævnes:
- Filtrering på sundhedsråd: Sundhedsråd er tilføjet som en ny filtreringsmulighed.
- Sygesikringsdata for speciallæger: Data kan nu ses fordelt på lægespecialer.
- Forbedrede visningsmuligheder: Du kan nu vælge fokusområder som kommune- eller sygehusniveau og skifte mellem absolutte tal og relative værdier.
- Styrkede dataudtræk: Forbedrede muligheder for at analysere fællespopulationer, særligt i venndiagrammer. Det er også muligt at opnå indsigt i selvvalgte fællespopulationer mellem udvalgte områder.
- Udvidet funktionalitet: Mulighed for at krydse data om kroniske sygdomme, så det nu er muligt at analysere borgere med flere udvalgte sygdomme (udvalgte kroniske og svære psykiske sygdomme).
- Forbedret informationsguide: Der er kommet ekstra hjælp, der kan guide brugerne rundt i visningen.
I forbindelse med opdateringen har der været en brugertest af testversionen. Tusind tak til jer, som har testet det nye Sundhedsdata på tværs og bidraget til at forbedre værktøjet.
Har du interesse i undervisning i løsningen og dens anvendelsesmuligheder, kan du kontakte Sundhedsdatastyrelsen på ACOU@sundhedsdata.dk eller SRAT@sundhedsdata.dk.
Release af ordiprax+ på lukket eSundhed
I december 2024 blev det nye ordiprax+ lanceret på lukket eSundhed. Med lanceringen blev tre rapporter offentliggjort, herunder antibiotika, afhængighedsskabende lægemidler og antipsykotika samt alle lægemidler. Platformen er lige nu tilgængelig for regionale lægemiddelkonsulenter og KiAP.
Med det nye ordiprax+ tilbydes en bedre løsning med en god og fleksibel datamodel og letforståelige visninger. Der er desuden mange filteringsmuligheder i alle tre rapporter, og som noget nyt er det bl.a. muligt at filtrere på, om borgeren har demens.
Lige før påske vil ordiprax+ blive udvidet med bl.a. oplysninger om plejehjemsbeboere, medicintilskud, ekspeditionspriser og løsningen vil indeholde flere udvalgte kroniske sygdomme. Ordiprax.dk er fortsat åbent og vil først lukkes ned, når alt, der findes i denne løsning, er udviklet i det nye ordiprax+, og denne opdateres stabilt.
Sundhedsdatastyrelsen er i dialog med regionerne, PLO og KiAP for at planlægge undervisning og sikre, at disse rammer målgrupperne bedst muligt.
Arbejdet med ordiprax+ fortsætter, og der arbejdes bl.a. på en visning til lægerne, at vise polyfarmaci og en visning, der bliver offentlig tilgængeligt (dog uden ydernumre).
Udviklingsplan for programmet for første halvår af 2025
Kommunale data – KPOS-registeret
Indsamlingen af kommunal FSIII-data er gennemført, og et nyt register – Kommunal Pleje, Omsorg og Sygepleje (KPOS) – er blevet etableret. Der er nu nedsat en arbejdsgruppe, som består af repræsentanter fra flere kommuner, KL, KOMBIT, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Sundhedsdatastyrelsen.
Arbejdsgruppen vil i de kommende måneder fokusere på, hvordan data kan udstilles, og i denne sammenhæng afklare, hvordan opsætning, visning og filtre kan tilpasses brugernes behov.
Herefter vil arbejdsgruppen arbejde videre med, hvordan data kan anvendes med henblik på at kunne understøtte samarbejde på tværs af regioner, kommuner og praksissektoren.
Data fra almen praksis og data fra speciallæger
Det er forventningen, at dataindberetningen for de 5 aftalte diagnoseområder fra almen praksis og alle diagnoser fra speciallægepraksis er endeligt indberettet til Sundhedsdatastyrelsen i løbet af foråret, og herefter kan arbejdet med udstilling på eSundhed påbegyndes. Der skal derefter etableres registre og etableres to yderligere arbejdsgrupper, som ligeledes skal arbejde med udstilling og anvendelse af data.
Eventkalender
I det kommende halvår tilbydes en række spændende oplæg og konferencer:
- Virtuelt gå hjem-møde om det nye Sundhedsdata på tværs d. 29. april
Den 29. april 2025 kl. 14.00-15.30 afholder Sundhedsdatastyrelsen et virtuelt gå hjem-møde med præsentation af det nye Sundhedsdata på tværs. På mødet vil der være eksempler på nye funktionaliteter og visninger i værktøjet, og Sundhedsdatastyrelsen vil præsentere nogle foreløbige tanker om anvendelse af de nye data fra henholdsvis kommuner, almen praksis og speciallægepraksis.
For tilmelding kan du kontakte Sundhedsdatastyrelsen på AAJE@sundhedsdata.dk.
- Undervisning om ordiprax+ for KiAP og lægemiddelkonsulenter
Der er endnu ikke fastlagt datoer.
- Kursus om ordiprax+ til Lægedage i uge 46
- Oplæg om ordiprax+ og Sundhedsdata på tværs til E-sundhedsobservatoriets årskonference d. 8. og 9. oktober 2025