Høremappen

Høremappen er en digital løsning til deling af audiologiske data mellem offentlige og private aktører.

Der er i dag store barrierer for at få adgang til audiologiske undersøgelser og høreprøver, ligesom der blandt audiologiske fagpersoner er generelt et forbehold mod at anvende allerede foretagne undersøgelser. Primært fordi der er usikkerhed omkring kvaliteten og validiteten af disse audiologiske undersøgelsesdata. Derfor bliver disse ofte forkastet, og der foretages nye prøver og undersøgelser.

Det skal Høremappen afhjælpe ved at gøre det muligt at dele audiologiske data direkte fra de audiologiske fagpersoner i et trygt og sikkert system uden risiko for dobbeltregistrering eller manuelle arbejdsgange. Det forudsætter dog, at leverandørerne tilretter fagsystemerne til at benytte Høremappens snitflade.

Det vil gøre det muligt at gennemføre en sikker og kosteffektiv høreapparatbehandling på det bedst mulige grundlag af audiologiske undersøgelser, og hvor borgeren ikke selv skal have ansvar for at bære oplysningerne rundt i sundhedsvæsenet.

Sådan kan Høremappen bruges

Det kan borgere

  • Få adgang til egne audiologiske data ét centralt sted på sundhed.dk.

  • Se sit eget audiogram og produktdata om eget høreapparat 

  • Få bedre indsigt i egen behandling og højere grad af ejerskab og tryghed.

Det kan audiologiske fagpersoner

  • Se og dele relevante audiologiske data digitalt ét centralt og sikkert sted gennem alle behandlingens faser fra indledende undersøgelser til visitation, behandling og opfølgning.

  • Registrere de audiologiske undersøgelsesdata, der ligger bag borgerens audiogram, og produktdata om borgerens høreapparat.

  • Få indsigt i hele borgerens behandlingsforløb og få et mere smidigt samarbejde med andre aktører.

Udrulning af Høremappen

Høremappen er udrullet, når:

  1. Den tekniske løsning er etableret og fuldt indplaceret i den nationale infrastruktur og governanceproces – herunder:;
    1. Anvisning af realistisk model for adgang til Høremappen for især de private audiologiske aktører og deres fagsystemleverandører.
    2. Udarbejdelse af dokumentation og eventuelt referenceimplementation for integration til Høremappen fra audiologiske fagsystemer.
  2. Analyse og fastlæggelse af centrale vilkår for anvendelse af Høremappen. Fx frivillig brug og registrering af audiologiske data og model for adgang via Sundhedsdatanettet eller lignende for private audiologiske behandlere.
  3. Den nødvendige struktur og organisering for styring og governance af Høremappen er etableret – herunder test, support og indholdsstandardisering.

Ved gennemførelsen vil Høremappen være udrullet nationalt, det vil sige være indføjet i den danske sundheds-it-infrastruktur med mulighed for at bruge Høremappen til registrering af og opslag i audiologiske data blandt audiologiske fagpersoner – både i privat og offentligt regi – for de borgere, de har i hørerehabiliteringsbehandling.

Ønsker og visioner for Høremappen

Der er mange ønsker og visioner for Høremappen, og de er opsamlet i et roadmap.

Se roadmap for Høremappen

Lovgrundlag

Bekendtgørelsen trådte i kraft 1. marts 2025.

Læs bekendtgørelse for Høremappen

Baggrund

Høremappen 1.0 er baseret på pilotprojektet ’Etablering og afprøvning af fælles infrastruktur til registrering af audiologiske data’ (FAIR), som indgik i programmet ’Høreområdet i fremtiden’.

FAIR-projektet afprøvede et MVP2-koncept for deling og videregivelse af audiologiske undersøgelsesdata til støtte for høreapparatbehandling af borgere.

Læs mere om pilotprojektet FAIR

Søren Jakobsen
Projektleder