PRO-konference, maj 2025

PRO-sekretariatet afholdt PRO-konference i København den 13. maj 2025.

Tak for en fantastisk dag med indsigtsfulde præsentationer og spændende diskussioner på årets PRO-konference med 175 engagerede deltagere fra regioner, kommuner, forskningsenheder og andre PRO-interesserede organisationer.

Hovedtemaet var, hvordan PRO kan bidrage til at reducere social ulighed i sundhed, og Charlotte Kira Kimby fra Danish Health Authority indledte med at fortælle, hvordan PRO kan spille ind i styrkelse af det nære sundhedsvæsen, differentiering og støtte til egenomsorg.

Social ulighed i sundhed: Hvordan identificerer vi personer i en socialt sårbar situation

Thomas Maribo fra DEFACTUM satte ord på begrebet ulighed i sundhed og identifikation af personer i en socialt sårbar situation. Personer i en socialt udsat situation skal ikke have mere – de skal have noget andet og identificeringen er central i forhold til at kunne differentiere indsatser.

Socialt sårbare og differentieret behandlingstilbud

Marie Papadaki og Marie-Louise Djurhuus, Center for Diabetes, Hjerte- og Lungesygdomme, Københavns Kommune, fortalte, hvordan de bruger PRO i den afklarende samtale med borgere i en sårbar situation. Farver og scores synliggør behov for støtte, borgers ressourcer og overskud til rehabilitering. For at få den fulde værdi er det vigtigt at bruge svarene, følge data og tilpasse arbejdsgange til den enkelte.

Ulighed i digital sundhed

Jeppe Eriksen, Aalborg University delte sin viden om ulighedsproblemstillinger set i et digitalt perspektiv. Hvordan sørger vi for, at borgere, der er mindre digitale, også bliver hørt og inddraget? Løsningen er participatorisk design af løsninger og medinddragelse af borgere.

ACePRO (tidligere NemPRO2)

Frederik Gybel Jensen, Rigshospitalet, Københavns Universitet - University of Copenhagen, har skrevet ph.d. om PRO til borgere med stroke, som ofte er særlig udsat kommunikativt og kognitivt. Borgere med stroke kan have sværere ved at fortælle, hvad de har brug for, og det giver øget risiko for fejl og ringere udbytte af behandling og rehabilitering. Det kan dog afhjælpes med den rette støtte med et afasitilpasset stroke spørgeskema, der er sprogligt tilpasset, har overskueligt design og fx brug af billeder og mulighed for oplæsningsfunktion.

Flashtalks

Stor tak til Camilla Hjermitslev, Michael Rindom Krogsgaard, Annelli Sandbæk, Annesofie Lunde Jensen og Niels Ejskjaer Ejskær for at fortælle om jeres forskning om PRO. Det bliver spændende at følge jeres projekter.

Sanne Jensen gav en status på det nationale arbejde med PRO, herunder det nye PRO-skema til henholdsvis hjertesvigt og kronisk smerte og fire moduler om sundhedsvaner.

Dorte Vesterholm Lind rundede dagen af:

- PRO bliver endnu mere vigtigt med Sundhedsreformen og fokus på differentiering og inddragelse af borgeren. Der foregår rigtig meget både nationalt og lokalt, og vi glæder os til at bygge videre på alle erfaringerne fremover.

Kontakt

Oplæg og video fra arrangementer

Hvis du er interesseret i at se præsentationer eller videooptagelser fra et af vores arrangementer, kan du skrive til os på PROsekr@sundhedsdata.dk.