Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Ansøg om data

Du kan ansøge om at få data fra de nationale sundhedsregistre, hvis du er forsker og skal bruge data til dit forskningsprojekt.

Kontakt

Forskerservice Mandag til fredag:  9.30 - 12.00 E: forskerservice@sundhedsdata.dk T: 4035 7909

Når du skal ansøge om data fra Forskerservice, skal du søge via vores online ansøgningsskema. Der er to ansøgningsskemaer – ét for ansøgning om data via Forskermaskinen og ét for ansøgning om levering til andet databehandlingssted.

Systemopdatering har betydning for modtagelse af ansøgning

På grund af en systemopdatering i tidsrummet den 24.-27. september 2020 vil din ansøgning først blive modtaget og registreret i sagsbehandlingssystemet hos Forskerservice den 28. september 2020.

Du kan imidlertid godt udfylde skemaet og indsende din ansøgning allerede nu. Efter opdateringen vil Forskerservice modtage din ansøgning, og den projektansvarlige vil modtage en e-mail med kvittering på modtagelse.

Ansøg om data på Forskermaskinen

Ansøgningsskema til Forskermaskinen

Adgang til data på Forskermaskinen kræver at dit forskningsmiljø er autoriseret hos Sundhedsdatastyrelsen. Har dit forskningsmiljø ikke en autorisation, skal du sammen med ansøgningen om dataadgang søge om, at dit forskningsmiljø bliver autoriseret.
Læs om autorisationsansøgning

Ansøg om data til andet databehandlingssted end Forskermaskinen

Ansøgningsskema til andet databehandlingssted

Forskerservice modtager og behandler andre typer af ansøgninger end data via Forskermaskinen. Skal du ansøge om én af nedenstående muligheder, skal du bruge skemaet herover.

 • Kontaktoplysninger
 • Data til Danmarks Statistik
 • Data fra LMDB hos Danmarks statistik
 • CPR-populationsudtræk
 • Genanvendelse eller videregivelse af data
 • Dødsattester til forskning
 • Udtræk fra Forskermaskinen
 • Statistikudtræk

Manglende kvittering ved ansøgning om data

Hvis den projektansvarlige ikke modtager en kvittering på e-mail, når I sender en ansøgning, skal vi bede jer tjekke, om kvitteringen ligger i et spamfilter eller i uønsket e-mail. Har I ikke modtaget en kvittering på e-mail, så skriv til os på forskerservice@sundhedsdata.dk.

Oversigt over et ansøgningsforløb

 • Når du har indsendt en ansøgning via online ansøgningsskema, skal din ansøgning igennem forskellige faser, inden du kan få adgang til data.
 • Når din sag er påbegyndt, vil det så vidt muligt være samme person, der tager den igennem den indledende sagsbehandling og den videre afklaring af dine dataudtræk.
 • Når du har indsendt ansøgningen, kan der gå omkring 6 uger før du hører fra os, da vi i øjeblikket har forlænget sagsbehandlingstid.

Ansøgningsflow ved ansøgning om data på Forskermaskinen (PDF) 

Når du har indsendt ansøgningen, kan der gå omkring 6 uger før du hører fra os, da vi i øjeblikket har forlænget sagsbehandlingstid. Når din sag er påbegyndt, vil det så vidt muligt være samme person, der tager den igennem den indledende sagsbehandling og den videre afklaring af dine dataudtræk.

Se mere om leveringstider og definitionen af arbejdsdage

Muligheder for adgang til data