Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Ansøg om data

Du kan ansøge om at få data fra de nationale sundhedsregistre, hvis du er forsker og skal bruge data til dit forskningsprojekt.

Kontakt

Forskerservice Mandag til fredag:  9.30 - 12.00 E: forskerservice@sundhedsdata.dk T: 3268 5116
Ansøgningsskemaet til Forskermaskinen er ikke opdateret

Der er derfor uoverensstemmelser mellem spørgsmålene i ansøgningsskemaet og de informationer, vi gerne vil have fra dig. Læs vores midlertidige vejledningen for at sikre dig, at du får udfyldt skemaet korrekt.

Midlertidig vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet (PDF)

Hvis du skal bruge data fra Forskerservice til dit forskningsprojekt, skal du arbejde på Forskermaskinen.

Ansøg om data på Forskermaskinen

Gå til det elektroniske ansøgningsskema til Forskermaskinen

Brug Internet Explorer ved indsendelse af ansøgningsskemaet. Ved brug af anden browser risikerer du, at ansøgningen ikke optages i vores system.

Ansøgninger om andet en data via Forskermaskinen

Forskerservice modtager og behandler andre typer af ansøgninger end data via Forskermaskinen. Disse ansøgninger skal indsendes via et andet ansøgningsskema end ansøgninger for Forskermaskinen. Skal du ansøge om én af nedenstående muligheder, kan du bruge linket nedenfor.

 • Adresseudtræk
 • Data til Danmarks Statistik
 • CPR-populationsudtræk
 • Genanvendelse eller videregivelse af data
 • Dødsattester til forskning
 • Udtræk fra Forskermaskinen
 • LMDB høringsansøgninger (fremsendes af Danmarks Statistik)
 • Statistikudtræk

Ansøg om en af ovenstående muligheder

Oversigt over et ansøgningsforløb

Når du har indsendt en ansøgning via det elektroniske ansøgningsskema, skal din ansøgning igennem forskellige faser, inden du kan få adgang til data. Hver fase har sit eget fokus, og vi er forskellige medarbejdere, der tager sig af hver enkelt fase. Derfor vil du også opleve, at du i løbet af processen får kontakt til flere forskellige medarbejdere i Forskerservice.

Ansøgningsflow ved ansøgning om data på Forskermaskinen (PDF) 

Muligheder for adgang til data

 • Data på Forskermaskinen

  Forskermaskinen er en online fjernadgang, hvor du i et sikkert miljø tilgår data fra de nationale sundhedsregistre. På Forskermaskinen bliver data løbende opdateret. Data er pseudonymiseret, men du har stadig mulighed for at koble med dine egne data, som kan lægges ind på Forskermaskinen.

  For at arbejde på Forskermaskinen skal et projekt optages under en autorisation og de personer, der skal have adgang til data, skal oprettes som brugere på Forskermaskinen.

  Læs mere om Forskermaskinen, autorisation og brugeroprettelse

 • Fysisk levering af data

  I særlige tilfælde er det muligt at ansøge om fysisk levering af data. Læs mere om fysisk levering af data:

   

  Ved fysisk levering af data downloader du en krypteret fil indeholdende de relevante data, eller du får sendt data direkte til Danmarks Statistik via en sikker forbindelse. 

 • Biologisk materiale fra Danmarks Nationale Biobank

  Danmarks Nationale Biobank er en af verdens største biobanker og en - internationalt set - helt enestående ressource til stor gavn for forskning i sygdommes årsager, deres forebyggelse og behandling.

  Via Danmarks Nationale Biobank kan forskere fra ind- og udland få et unikt overblik over og adgang til mere end 8 millioner biologiske prøver i danske biobanker. Det biologiske prøvemateriale fra et individ kan derefter kobles med den store mængde data, der findes i de danske nationale registre inden for f.eks. sundhedsområdet

  Læs mere og ansøg om biologisk materiale