Dødsårsagsregisteret
I forbindelse med omlægningen er Dødsårsagsregisteret (DAR) blevet opdateret med tabellen ’doedsaarsag_3’. Det vil sige, at DAR nu består af tre hovedtabeller fordelt ud over perioden 1970 og frem. Tabellen ’doedsaarsag_3’ indeholder som noget nyt både validerede og ikke-validerede dødsfald. Variablen ’flag_valideret’ angiver, om dødsfaldet er valideret (1=ja, 0=nej). Der valideres kun 10 % af de udvalgte grupper (før 2022 var det cirka 20 %), og kun en del af dem bliver ændret. Det betyder, at 90 til 95 % af dødsårsagerne forbliver, som de er indberettet fra lægerne.
Du kan fra den 1. februar se den nye tabel ’doedsaarsag_3’ i bestillingsarket.
Cancerregisteret
I forbindelse med omlægningen af registre har CAR fået en ny datamodel, som blandt andet indebærer en ny opdateringsfrekvens. Hovedtabellen ’Tumor_Aarlig’ klarmeldes allerede i juni og anses som færdigvalideret for det foregående år. Tabellen ’Tumor_Aarlig_NORDCAN’ opdateres i februar året efter med resultater fra validering fra Kræftens Bekæmpelse.
Derudover er navngivningen på alle variablene blevet ændret, og variablen ’sygdomsstadie’ er blevet tilføjet i tabellen ’Tumor_Aarlig_NORDCAN’. Variablen ’sygdomsstadie’ er en stadieinddeling, som angiver, hvor udbredt en kræftsygdom er.
Endelig er der dannet to hjælpetabeller. Tabellerne indeholder henholdsvis data om ICD10 diagnosegrupperingen (undergrupper) og NORDCAN grupperingen af ICD-koden og morfologien samt dertilhørende tekstvariable:
- Cancergruppering_ICD10 – medgives til hovedtabellen ’Tumor_Aarlig’ OG ’Tumor_Aarlig_NORDCAN’
- Cancergruppering_Nordcan – medgives til hovedtabellen ’Tumor_Aarlig_NORDCAN’
Du kan fra 1. februar se indhold og struktur i det omlagte CAR i bestillingsarket.
Baggrund
Sundhedsdatastyrelsen har gennem 2024 omlagt de nationale sundhedsregistre til et nyt datavarehus, og arbejdet fortsætter ind i 2025. En række registre er allerede omlagt, mens andre endnu afventer.
Omlægningen betyder, at det for nogle registre i en overgangsperiode ikke vil være muligt at få adgang til opdaterede data. Hvis du har behov for opdaterede data til dit projekt fra registre, der undergår ændringer i forbindelse med omlægningen, skal du anmode Forskerservice om adgang til det omlagte register. Hvis du har adgang til mange registre, kan du med fordel vente med at kontakte os, indtil de alle er omlagt, så vi kan ændre alle dine adgange samtidigt.
Forskerservice orienterer via nyhedsbreve og hjemmeside, når registre er omlagt og klar til videregivelse via Forskerservice.