Håndkøbslægemidler

Sundhedsdatastyrelsen offentliggør tal og analyser om brug af håndkøbsmedicin.

Når Sundhedsdatastyrelsen laver analyser om forbruget af håndkøbslægemidler er det på lægemidler som må sælges uden recept.

Alle lægemidler tildeles en udleveringsbestemmelse, som siger noget om, hvordan lægemidlet må sælges. Håndkøbsmedicin kan opdeles i to grupper:

  • Apoteksforbeholdt håndkøbsmedicin. Lægemidlet må sælges uden recept, men kun på apoteket.
  • Ikke-apoteksforbeholdt håndkøbsmedicin (liberaliseret). Lægemidlet må sælges uden recept, både på apoteker og i de butikker, der har en særlig tilladelse til at sælge medicin.

Tal om håndkøbsmidler

På Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside om lægemiddelstatistik, medstat.dk, kan du finde tal for forbruget af håndkøbslægemidler. I søgemodulet 'Produktnavn' er salget opgjort bl.a. på, om lægemidlet er tilladt til håndkøbssalg.

Gå til medstat.dk

Mere om lægemiddelgruppen

Tidligere havde apotekerne eneret til at sælge medicin i Danmark. I 2001 blev en række lægemidler liberaliseret. Det betød, at forhandlere uden for apotekerne (herefter benævnt detailhandel), som f.eks. kiosker, dagligvarebutikker og materialister, kunne søge om tilladelse til at sælge visse håndkøbslægemidler. I de efterfølgende år er sortimentet af liberaliserede lægemidler blevet gradvist udvidet.

I søgemodulet 'Produktnavn' er salget opgjort bl.a. på, om lægemidlet er tilladt til håndkøbssalg. Hvis der har været ændringer i statistikperioden vil dette blive vist i under 'Ændring i udleveringsbestemmelse' ved klik på varenummeret i tabellen, der fremkommer ved søgningen.