Sundhedsdatastyrelsen.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen på hjemmesiden.  Læs mere om cookies

Organdonorregisteret

Organdonorregisteret giver borgere mulighed for at angive deres ønsker til organdonation. Målet med Organdonorregisteret er at sikre, at borgerens holdning er kendt, så den kan respekteres i tilfælde af hjernedød.

Kontakt

Spørgsmål til Organdonorregisteret:   E: sikkerpost_lob@sundhedsdata.dk T: 4035 9766
Telefontid:

Tirsdag:  10-12
Torsdag: 10-12

I Danmark kan organer kun bruges til transplantation, hvis afdøde selv, eller deres pårørende, har givet tilladelse hertil. Alle over 18 år kan selv bestemme, om de vil tillade transplantation af deres organer i tilfælde af hjernedød. Hvis de nærmeste ikke kender borgerens holdning, kan det være vanskeligt for dem at tage stilling. Ikke mindst i en situation, der i forvejen er meget svær. Hvis borgeren ikke har taget stilling eller har undladt at meddele sin beslutning, er det op til de pårørende at sige ja eller nej.

I Danmark kan du tage stilling til organdonation på tre forskellige måder. Alle er lige juridisk gyldige:

  • I Organdonorregistret: login med dit NemID på sundhed.dk eller udfyld og indsend en donorfolder til Sundhedsdatastyrelsen
  • På donorkort, som du selv skal bære på dig
  • Mundtligt til dine pårørende

1. juli 2019 blev det muligt for 15-17 årige at tilmelde sig organdonorregistret. En tilladelse til organdonation for 15-17 årige kræver dog altid forældremyndighedens samtykke, når ulykken er indtruffen.

Organdonorregistreringen udfyldes af borgeren selv på sundhed.dk. Her kan borgeren også slette og rette de indtastede oplysninger.

Transplantationskoordinatorer kan som de eneste sundhedsfaglige tilgå oplysningerne via FMK Online.

I tilfælde af, at du ikke har mulighed for at anvende digital selvbetjening via sundhed.dk og at du gerne vil have dine ønsker registreret i organdonorregisteret, kan du indsende den sidste side i donorfolderen til Sundhedsdatastyrelsen. Donorfolderen er frankeret og skal blot foldes og afleveres til postering. Har du behov for fremsendelse af en donorfolder, kontakt Sundhedsdatastyrelsen på sikkerpost_lob@sundhedsdata.dk.
Der kan i øjeblikket (forår 2020) forventes en længere svartid på papirblanketter.

information

For borgere

Oprettelse, ændring eller tilbagekaldelse af organdonorregistreringer
Log på Organdonorregisteret via Sundhed.dk


Få mere information om organdonation på Dansk Center for Organdonations hjemmeside:
Organdonor.dk