Registre og dokumentation

I Forskerservice leverer vi data til brug for forskning fra en lang række af Sundhedsdatastyrelsens sundhedsregistre og CPR-registeret. Her kan du få et overblik over, hvilke registre du kan ansøge om til dit forskningsprojekt.

Omlægning af registre

Sundhedsdatastyrelsen omlægger registre i 2024.

Læs om omlægning af registre 

Når du har fået et overblik over, hvilke data du gerne vil have adgang til på dit projekt, skal du lave en udtræksbeskrivelse og udfylde et bestillingsark.

I bestillingsarket kan du få et overblik over, hvilke registre, tabeller og variable vi videregiver fra, henholdsvis til Forskermaskinen og til andet databehandlingssted. Du finder også en kort beskrivelse af indholdet i de enkelte variable.

Se mere om projektbeskrivelse, udtræksbeskrivelse og bestillingsark

Dokumentation for de fleste registre finder du på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside eller på eSundhed.dk. Dokumentationen kan du bruge, når du skal finde ud af, hvilke registre og variable der er relevante for dit forskningsprojekt. I oversigten herunder finder du link til dokumentationen for de enkelte registre.

På baggrund af data fra blandt andet Landspatientregisteret indeholder Register over Legalt Provokerede Aborter (ABR) oplysninger om provokerede aborter i Danmark.

Dokumentation af ABR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af ABR på esundhed.dk

Information om opgørelsen Provokerede aborter på esundhed.dk

Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB) indeholder oplysninger om personer der er eller har været indskrevet i alkoholbehandling.

Dokumentation af NAB på sundhedsdatastyrelsen.dk

Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB) er indtil det omlægges medio 2025 kun opdateret indtil 31.12.2020.

Det Statistiske Autorisationsregister (AUT) indeholder oplysninger om autorisationer, tilladelser til selvstændigt virke og specialeanerkendelser tildelt af Sundhedsstyrelsen for både levende og døde autoriserede sundhedspersoner.

Dokumentation af AUT på esundhed.dk

Den Nationale Børnedatabase (BDB) indeholder oplysninger om højde, vægt, passiv rygning og amning indberettet fra kommunerne i forbindelse med de forebyggende helbreds- og funktionsundersøgelser.

Dokumentation af BDB på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af BDB på esundhed.dk 

Cancerregisteret (CAR) indeholder informationer om kræfttilfælde i Danmark.

Dokumentation af CAR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af CAR på esundhed.dk

Forskerservice har indgået aftale med Statens Serum Institut om mulighed for videregivelse af covid-19 overvågningsdata (OVD_SSI) og covid-19 vaccinationsdata (DDV_SSI).

Dokumentation af testdata og vaccinationer hos Statens Serum Institut

Covid-19-vaccinationsdata fra SSI

Covid-19-vaccinationsdata i DDV_SSI indeholder alene oplysninger om covid-19-vaccinationer. Dermed indeholder den grundlæggende oplysninger, som også kan genfindes i registeret DDV_ALL fra SSI. Dog afspejler registeret den måde, data blev anvendt under pandemien, fx i forhold til vaccinationsmålgrupper og definition af første, anden og tredje vaccination.

Covid-19-testdata fra SSI

SSI overvåger covid-19 ved hjælp af en række forskellige overvågningssystemer. De centrale data i overvågningen er data på personer testet for covid-19, både dem der er fundet positive, og dem der er testet negative. Data er baseret på prøvesvar fra de mikrobiologiske afdelinger og fra SSI’s laboratorie, som indhenter dem via Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa). Covid-19-testdata indeholder samtlige prøvesvar per borger, hvad enten testen er sket som en PCR-test og/eller antigen-test, også kaldet kviktest.

Ansøg om data

Ansøgning om overvågnings- og vaccinationsdata skal ske ved at bruge vores ansøgningsskemaer til Forskermaskinen eller til andet databehandlingssted, hvor der vedlægges den sædvanlige dokumentation.

Som en del af behandlingen af ansøgningen skal SSI godkende, at der må videregives vaccinationsdata til forskningsprojektet. Derfor skal du i ansøgningen særskilt begrunde forskningsprojektets behov for data fra SSI. Det betyder at du skal forklare, hvorfor de ønskede data er nødvendige for at kunne opfylde formålet med studiet. Derudover er det også vigtigt, at du forklarer, hvorfor der ønskes SSI data på hele den beskrevne studiepopulation.

Særligt vedrørende ansøgning om adgang til vaccinedata

Hvis du ansøger om adgang til vaccinationsdata skal du tage stilling til og begrunde, hvilken af de to tabeller; ’EpiDDV_vaccinedata’ i DDV_ALL og ’Vaccination_covid19’ i DDV_SSI, du har behov for, da der er meget store overlap, og de samme data ikke skal udleveres to gange. Derfor er det som udgangspunkt kun muligt at få videregivet én af de to tabeller. Hvis projektet har behov for begge tabeller, skal du begrunde dette særskilt.

Særligt vedrørende ansøgning om adgang til covid-19-testdata

Hvis du ansøger om adgang til covid-19-testdata, som indeholder alle PCR- og antigentestsvar, skal du tage særskilt stilling til, om du har behov for testsvar baseret på antigentests, og om du har behov for at kende både positive og negative testsvar.

Forbehold

Bemærk, at du som forsker bør tage forbehold for:

  • At covid-19-overvågningsdata er dynamisk
    SSI arbejder løbende på at forbedre algoritmerne, hvilket betyder, at der stadig kan forekomme ændringer af definitionerne. SSI udarbejder en ændringslog, der dokumenterer eventuelle ændringer.
  • At ændringer i test- og vaccinationsstrategien påvirker populationen
    Covid-19-data vil være præget af løbende ændringer i test- og vaccinationsstrategien, hvilket betyder, at populationen ikke kan sammenlignes over tid.

Det Centrale Personregister (CPR) i daglig tale CPR-registeret, indeholder aktuelle og historiske oplysninger om personer samt aktuelle oplysninger fra vej- og myndighedsregisteret.

Dokumentation af CPR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Register over Danske patienter behandlet på Udenlandske Sygehuse og Aktivitet i Speciallægepraksis (DUSAS) indeholder oplysninger om danskere behandlet på udenlandske sygehuse og aktivitet i speciallægepraksis, som ikke afregnes under den normale sygesikringsoverenskomst.

Dokumentation af DUSAS på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af DUSAS på esundhed.dk

Dødsårsagsregisteret (DAR) er baseret på dødsattester indberettet til Sundhedsdatastyrelsen og indeholder oplysninger om dødsårsager og andre centrale oplysninger vedr. dødsfald.

Dokumentation af DAR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af DAR på esundhed.dk

Fødselsregisteret (MFR) indeholder oplysninger om alle hospitals- og hjemmefødsler i Danmark.

Dokumentation af MFR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Genoptræningsregisteret (GES) indeholder oplysninger om de fysio- og ergoterapeutiske ydelser, der indgår i kommunernes genoptræning efter Sundhedslovens § 140. Genoptræningsregisteret indeholder således oplysninger om personer, der, efter udskrivning fra sygehus, har modtaget en genoptræningsplan på baggrund af et lægefagligt begrundet behov for genoptræning.

Dokumentation af GES på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af GES på esundhed.dk

Genoptræning efter Sundhedsloven §140 (GES) er indtil det omlægges medio 2025 kun opdateret indtil 31.12.2019.

IVF-registeret (IVF) indeholder oplysninger om alle fertilitetsbehandlinger udført på private og offentlige klinikker/vævscentre i Danmark.

Dokumentation af IVF på sundhedsdatastyrelsen.dk

Register over IVF-behandling (IVF) er indtil det omlægges primo 2025 kun opdateret indtil 31.08.2019.

Register over Udvalgte Kroniske Sygdomme og Svære Psykiske Lidelser (RUKS/UKS) indeholder oplysninger om tilnærmelsesvis alle i Danmark med type 1-diabetes, type 2-diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), astma, osteoporose (knogleskørhed), leddegigt, skizofreni og demens.

Dokumentation af RUKS på esundhed.dk

Laboratoriedatabasen (LAB) indeholder oplysninger om laboratorieundersøgelser foretaget på landets store klinisk biokemiske og kliniske immunologiske laboratorier. Laboratoriesvar kodet med NPU eller DNK-koder er tilgængelige for forskningsbrug via Laboratoriedatabasens Forskertabel.

Dokumentation af LAB på sundhedsdatastyrelsen.dk

Landspatientregisteret (LPR) indeholder oplysninger om alle kontakter til somatiske afdelinger på offentlige (LPR) og private (Minipas) hospitaler i Danmark i perioden fra 1977 til marts 2019.

Information om LPR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af LPR på esundhed.dk

Dokumentation af privathospitalernes indberetning (Minipas) på esundhed.dk

Hvilken type data indeholder Landspatientregisteret (LPR)? Hvordan er registeret bygget op? Hvordan laver man en udtræksspecifikation fra registeret, og hvad skal man særligt tage højde for i denne forbindelse? Vejledning i udtræk fra LPR henvender sig til dig, som skal bruge data fra LPR.

Vejledning i udtræk fra LPR

Landspatientregisteret-Psykiatri indeholder oplysninger om alle kontakter til psykiatriske afdelinger på offentlige (LPR-PSYK) og private (Minipas) hospitaler i Danmark i perioden fra 1995 og frem til marts 2019.
Vær opmærksom på, at Landspatientregisteret-Psykiatri har samme opbygning som Landspatientregisteret, og at der derfor ikke findes særskilt dokumentation. Dokumentationen er den samme som for Landspatientregisteret.

LPR-PSYK på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af LPR-PSYK på esundhed.dk

Dokumentation af privathospitalernes indberetning (Minipas) på esundhed.dk

I begyndelsen af 2019 overgik indberetningen af data fra sygehusene til et nyt system kaldet LPR3. Data fra LPR3 er tilgængelige for forskning i en version kaldet LPR3_F. Den forskerrettede LPR3-datamodel indeholder oplysninger om alle kontakter til offentlige og private hospitaler i Danmark i perioden fra 2019 og frem.

Indberetningsvejledningen for LPR3

Vejledningen giver et overblik over indholdet og relationerne i den LPR3_F og svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til overgangen fra LPR2 til LPR3.

Vejledning til LPR3_F

 

Lægemiddeldatabasen (LMDB) indeholder oplysninger om salg af lægemidler. Adgang til Lægemiddeldatabasen gives via Danmarks Statistik.

Variabeloversigt hos Danmarks Statistik

Søg om adgang til lægemiddeldata

Lægemiddeldata til forskningsbrug er tilgængelige i to versioner:

  • Lægemiddelstatistikregisteret (LSR) – adgang via Forskermaskinen hos Sundhedsdatastyrelsen
  • Lægemiddeldatabasen (LMDB) – adgang via Danmarks Statistiks forskermaskiner.

Du kan som udgangspunkt kun få adgang til data via forskermaskiner hos Sundhedsdatastyrelsen eller Danmarks Statistik.

Projekt på forskermaskine hos Danmarks Statistik

Vil du søge om at få lægemiddeldata til dit projekt på en forskermaskine hos Danmarks Statistik, skal du benytte ansøgningsskemaet til andet databehandlingssted. 

Du kan samtidig søge om videregivelse af data fra andre registre hos Sundhedsdatastyrelsen til dit projekt hos Danmarks Statistik.

Benyt vejledningen herunder til at ansøge om lægemiddeldata via Danmarks Statistik.

Vejledning til at søge om adgang til lægemiddeldata hos Danmarks Statistik

Når du søger om at få adgang til lægemiddeldata fra Lægemiddeldatabasen hos Danmarks Statistik på et nyt projekt eller et eksisterende projekt, kan du benytte vejledningen herunder til at angive ATC-koder.

Vejledning om ATC-koder ved ansøgning om lægemiddeldata fra Danmarks Statistik

Lægemiddelstatistikregisteret (LSR) indeholder oplysninger om salg af lægemidler på recept på danske apoteker.

Dokumentation af LSR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af LSR på esundhed.dk

Søg om adgang til lægemiddeldata

Lægemiddeldata til forskningsbrug er tilgængelige i to versioner:

  • Lægemiddelstatistikregisteret (LSR) – adgang via Forskermaskinen hos Sundhedsdatastyrelsen
  • Lægemiddeldatabasen (LMDB) – adgang via Danmarks Statistiks forskermaskiner. 

Du kan som udgangspunkt kun få adgang til data via forskermaskiner hos Sundhedsdatastyrelsen eller Danmarks Statistik.

Projekt på Forskermaskinen hos Sundhedsdatastyrelsen

Vil du søge om at få adgang til lægemiddeldata på Forskermaskinen hos Sundhedsdatastyrelsen til dit projekt, skal du benytte ansøgningsskemaet til Forskermaskinen.

Du kan samtidig søge om data fra andre registre til dit projekt hos Sundhedsdatastyrelsen.

Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register (SCOR) indeholder oplysninger om tandsundhed på børne- og ungdomstandplejeområdet.

SCOR er endnu ikke dokumenteret på sundhedsdatastyrelsen.dk eller esundhed.dk. Har du behov for oplysninger om tandsundhed blandt børn og unge, skal vi bede dig om at kontakte os på forskerservice@sundhedsdata.dk. Så vil vi være behjælpelige med at fremsende den nødvendige dokumentation.

Landsregisteret for Patologi (PAT) indeholder informationer om procedurer og diagnoser fra patologiske undersøgelser af vævs- og celleprøver.

Dokumentation af PAT på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af PAT på esundhed.dk

Plejehjemsdata (PLH) indeholder navne og adresser på plejehjem i Danmark i perioden 2011 og frem samt individdata i form af CPR-nummer, adresse og plejehjemsbeboerens til- og fraflytningsdato.

Plejehjem og hjemmehjælp - Sundhedsdatastyrelsen

Det Psykiatrisk Centrale Forskningsregister (PCR/PSYK) indeholder oplysninger om kontakt til psykiatriske afdelinger i perioden 1968-1994. Registeret er ikke dokumenteret på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside. Se i stedet i bestillingsarket for oversigt over, hvilke variable der kan ansøges om.

Bestillingsark - Forskermaskinen

Bestillingsark - Andet databehandlingssted

Register over Stofmisbrugere i Behandling (SIB) indeholder oplysninger om personer indskrevet i stofmisbrugsbehandling efter Sundhedslovens §142.

Dokumentation af SIB på sundhedsdatastyrelsen.dk

Sygehusmedicinregisteret (SMR) indeholder oplysninger om administration af lægemidler på offentlige hospitaler i Danmark.

Dokumentation af SMR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Sygesikringsregisteret (SSR) indeholder oplysninger om ydelser givet af ydere under sygesikringen, og anvendes til afregning mellem regionerne og ydere under sygesikringen. Bemærk, at registeret er opdelt i to perioder, som delvist overlapper hinanden: SSR1 fra 1990 og frem og SSR2 fra 2014 og frem. Bemærk, at SSR2, som kun eksisterer fra 2014 og frem, indeholder flere oplysninger, fx en præcis angivelse af patientens besøgsdato.

Hovedtabellen i SSR1 hedder T_ssikXXXX. Hovedtabellen i SSR2 hedder T_ssrXXXX.

Dokumentation af SSR på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af SSR på esundhed.dk

Register over Tvang i Psykiatrien (TIP) indeholder oplysninger om tvangsforanstaltninger anvendt over for patienter indlagt på psykiatriske afdelinger, så som frihedsberøvelse, tvangsbehandling, fiksering og fysisk magtanvendelse.

Dokumentation af TIP på sundhedsdatastyrelsen.dk

Dokumentation af TIP på esundhed.dk

Register over Tvang i Psykiatrien (TIP) er indtil det omlægges medio 2025 kun opdateret indtil 31.12.2019.

Forskerservice har indgået aftale med Statens Serum Institut om mulighed for videregivelse af oplysninger om alle vaccinationer registreret i Det Danske Vaccinationsregister (DDV-ALL).

Vaccinationsdata i DDV_ALL er baseret på oplysninger fra Det Danske Vaccinationsregister (DDV). Data indsamles af SSI med det primære formål at overvåge og vurdere vaccinationstilslutning og vaccinationseffekt. DDV_ALL er ikke et komplet befolkningsregister, men indeholder vaccinationsoplysninger om alle personer, der har modtaget mindst én registreret vaccine.

Registeret indeholder oplysninger fra 1. januar 1996 og frem til i dag, og data opdateres månedligt.

Dokumentation af Det Danske Vaccinationsregister hos Statens Serum Institut

Ansøg om vaccinationsdata

Ansøgning om vaccinationsdata skal ske ved at bruge vores ansøgningsskemaer til Forskermaskinen eller til andet databehandlingssted, hvor der vedlægges den sædvanlige dokumentation.

Som en del af behandlingen af ansøgningen skal SSI godkende, at der må videregives vaccinationsdata til forskningsprojektet. Derfor skal du i ansøgningen særskilt begrunde forskningsprojektets behov for data fra SSI. Det betyder at du skal forklare, hvorfor de ønskede data er nødvendige for at kunne opfylde formålet med studiet. Derudover er det også vigtigt, at du forklarer, hvorfor der ønskes SSI data på hele den beskrevne studiepopulation.

Særligt vedrørende ansøgning om adgang til vaccinedata

Hvis du ansøger om adgang til vaccinationsdata skal du tage stilling til og begrunde, hvilken af de to tabeller; ’EpiDDV_vaccinedata’ i DDV_ALL og ’Vaccination_covid19’ i DDV_SSI, du har behov for, da der er meget store overlap, og de samme data ikke skal udleveres to gange. Derfor er det som udgangspunkt kun muligt at få videregivet én af de to tabeller. Hvis projektet har behov for begge tabeller, skal du begrunde dette særskilt.

Læs eventuelt mere under covid-19 overvågnings- og vaccinationsdata.

Yderregisteret (YDR) indeholder oplysninger om ydere under sygesikringen. Bemærk, at registeret er opdelt i to perioder: YDR1 fra 1995-2013 og YDR2 fra 2014 og frem. YDR2 er ikke dokumenteret på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside. Se i stedet i bestillingsarket for oversigt over, hvilke variable der kan ansøges om.

Dokumentation af YDR1 på sundhedsdatastyrelsen.dk

Bestillingsark - Forskermaskinen

Bestillingsark - Andet databehandlingssted

Kontakt

Forskerservice
Telefontid: Mandag - fredag kl. 9.30-12.00
Forskerservice holder lukket mellem jul og nytår.